Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Συμμαχία AUKUS: Το παρασκήνιο της αμυντικής συμφωνίας που βάζει την Ευρώπη στο περιθώριο και ανατρέπει τις διεθνείς ισορροπίες..



Αιφνιδιασμό προκάλεσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τριμερής αμυντική συμφωνία AUKUS που υπεγράφη ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Αυστραλία ως ανάχωμα στον κινεζικό επεκτατισμό.Η εν λόγω συμμαχία, προβλέπει μεταξύ άλλων την παράδοση αμερικανικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Αυστραλία και ακυρώνει την αντίστοιχη σύμβαση που είχε υπογράψει η Αυστραλία με τη Γαλλία, προκαλώντας την οργή της δεύτερης.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον Λένα Αργύρη μετέδωσε ότι στόχος της αμερικανικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, είναι η διατήρηση της σταθερότητας και της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή του Ινδοειρηνικου, στην οποία στρέφεται πια όλο το στρατηγικό ενδιαφέρον και η προσοχή της Ουάσιγκτον.

«Θεωρούν εδώ στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι η επεκτατικότητα και η παρεμβατικότητα της Κίνας πρέπει να ανακοπεί με κάθε δυνατό τροπο και ρίχνουν όλο το βάρος στην δημιουργία πανίσχυρων συμμαχιών για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την απόφαση για αποχώρηση από το Αφγανιστάν και την σταδιακή απεμπλοκη από τα πολλά ενεργά μέτωπα της Μέσης Ανατολής και δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αίθρια εδώ στην Ουάσιγκτον καθώς οι διαπραγματεύσεις και οι ζυμώσεις ήδη ήταν σε εξέλιξη πολλούς μήνες», είπε.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Λονδίνο, Ευδοξία Λυμπέρη μετέδωσε ότι η συμφωνία AUKUS αποτιμάται από την κεντρική κυβέρνηση ως κέρδος του Brexit για τον βρετανικό λαό.

«Οι αναλυτές λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατηγική συμμαχία εδώ και 75 χρόνια που ενισχύει παγκοσμίως το Ηνωμένο Βασίλειο. O υπ. Άμυνας Ουάλας επιμένει ότι η συμμαχία αφορά πρώτα και κύρια την υποστήριξη της Αυστραλίας στην απόκτηση νέων υποβρυχίων πυρηνικής ενέργειας. Η συμμαχία δεν έχει σκοπό αντιπαράθεσης με την Κίνα είπε πολλές φορές ο Βρετανός πρωθυπουργός στην Βουλή, ωστόσο η  Aukus εδώ θεωρείται ευθεία απάντηση στον επεκτατισμό και την επιθετικότητα της Κίνας στη Νότια Θάλασσα και εναντίον της Ταϊβάν. Η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι τώρα «αχώριστοι εταίροι» σε ένα πρότζεκτ που θα διαρκέσει δεκαετίες, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Η συμφωνία Aukus δεν έχει βλάψει τις σχέσεις με τη Γαλλία επιμένει το Λονδίνο. Η διαφορά είναι μεταξύ Αυστραλίας και Γαλλίας», σημείωσε.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαϊωάννου μετέδωσε ότι το Παρίσι φαίνεται να αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση.

«”Μοιάζει με αυτό που έκανε ο Trump” δήλωσε θυμωμένος ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Jean-Yves Le Drian. Ο ίδιος που είχε διαπραγματευτεί την συμφωνία το 2016 ως Υπουργός Άμυνας. Η νυν υπουργός Άμυνας, Florence Parly, παραδέχεται απερίφραστα ότι “δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι ΗΠΑ στους συμμάχους τους”. Η ναυπηγική εταιρεία Naval Group κάνει λόγο για “μεγάλη απογοήτευση”. Αντιπροσώπευε 10%του τζίρου της σε βάθος 50 ετών. Οι ρήτρες αποζημίωσης ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και ήδη η Αυστραλία έχει ξοδεψει πολλά στην υλοποίηση της πρώτης φάσης της σύμβασης που το τωρινό κόστος ανέρχεται σε 90 δις ευρώ» είπε σχετικά.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα μετέδωσε ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, μετά το Αφγανιστάν, που ουσιαστικά η ΕΕ «αδειάστηκε».

«Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στην ΕΡΤ, οι μονομερής απόφαση για την οποία όχι συμβουλή δεν ζητήθηκε δεν υπήρχε καν ενημέρωση, προκαλεί ανησυχία, ενώ κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να μην εξαρτάται η ΕΕ από άλλους. Μάλιστα, όπως τόνισε από τη μία η οι ΗΠΑ λένε ότι είμαστε πιο κοντά με την ΕΕ, από την άλλη προχωρούν κατά μόνας. Το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί κάνει ακόμη πιο έντονη την ανάγκη για συσπείρωση των κρατών μελών έτσι να οργανωθούν και να υπάρξει απάντηση με πράξεις» υπογράμμισε σχετικά.

Στο μεταξύ, η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της τριμερούς συνεργασίας προκάλεσε γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς που ήρθαν για να μείνουν.

Πηγή: ΕΡΤ