Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Συμφωνία Ρεπουμπλικάνων Δημοκρατικών για να επικυρώσουν τον διορισμό δικαστών



Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στη Γερουσία κατέληξαν στο ευρύ πλαίσιο μιας συμφωνίας προκειμένου να επικυρώσουν τον διορισμό 15 δικαστών, ώστε να καταστεί δυνατό για τους γερουσιαστές να αναχωρήσουν από την Ουάσινγκτον, μέχρι και μετά την 6η Νοεμβρίου, οπότε και θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ, ενώ πρόκειται για 3 εφέτες και 12 περιφερειακούς δικαστές, μεταδίδει το CNN.

Η συμφωνία αυτή χαρακτηρίζεται ως μία ξεκάθαρη πολιτική νίκη για τον Μακόνελ, ο οποίος κατόρθωσε να προωθήσει την λίστα των δικαστών που είχε επιλέξει ο πρόεδρος Τραμπ, ενώ οι διορισμοί αυτοί αποτελούσαν ουσιαστική προεκλογική προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικάνους.

Παράλληλα, αποτελεί μία θετική εξέλιξη για τους γερουσιαστές που επιδιώκουν την επανεκλογή τους, ιδιαίτερα για τους 10 Δημοκρατικούς γερουσιαστές, που είναι υποψήφιοι σε πολιτείες όπου είχε κερδίσει ο Τραμπ, το 2016. Οι γερουσιαστές αυτοί θα έχουν πλέον τον απαραίτητο χρόνο να εγκαταλείψουν την Ουάσινγκτον και να επικεντρώσουν το σύνολο της πολιτικής προσοχής τους κατά το χρονικό διάστημα που υπολείπεται μέχρι την 6η Νοεμβρίου στην προσπάθεια της επανεκλογής τους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές άφησαν να εννοηθεί από την αρχή του χρόνου ότι δεν ΄θα διστάσουν να κρατήσουν τους γερουσιαστές που είναι υποψήφιοι στις ενδιάμεσες εκλογές εντός της αμερικανικής πρωτεύουσας μέχρι την τελευταία ημέρα πριν από την διεξαγωγή των εκλογών.

Η στάση αυτή πολιτικής ισχύος των Ρεπουμπλικάνων ενισχύθηκε από το γεγονός ότι καλούνται να υπερασπιστούν 8 έδρες προεκλογικά, από το σύνολο των οποίων μόλις στις 2 φαίνεται να απειλούνται από τους Δημοκρατικούς.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές καλούνται να υπερασπιστούν 25 έδρες. Υπό την λογική αυτή, είναι πιο σημαντικό γι’ αυτούς να βρεθούν πίσω στις εκλογικές περιφέρειες τους το συντομότερο δυνατό για να συνεχίσουν τον προεκλογικό τους αγώνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στις περισσότερες από τις εκλογικές περιφέρειες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους και διεκδικούν οι Δημοκρατικοί υπάρχουν συνθήκες έντονου προεκλογικού ανταγωνισμού.

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Χέιντι Χέιτκαμπ επέστρεψε πίσω στη Βόρεια Ντακότα, πριν από την επίτευξη της αναφερόμενης συμφωνίας, ενώ φαίνεται πως βρίσκεται στην πιο ευάλωτη θέση από όλους τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές που διεκδικούν την επανεκλογή τους.

Η ίδια ψήφισε την Τετάρτη, στην ψηφοφορία που έγινε για τον τομέα της υγείας, που είναι ουσιαστική προεκλογική προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς, ενώ απουσίασε στις ψηφοφορίες που έγιναν το προηγούμενο διήμερο για την επικύρωση των διορισμών των δικαστών που αποτελούν επιλογή του προέδρου Τραμπ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Χέιτκαμπ αντιμετωπίζει πρόβλημα με την προεκλογική της εκστρατεία, η εκπρόσωπος Τύπου της Αμπιγκέιλ ΜακΝτόου επιτέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου και συμμετέχει ο πολιτικός αντίπαλός της, Κέβιν Κρέιμερ.