Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σύγκληση του Σ.Α. για τα σχέδια ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ ζήτησαν Κίνα - Ρωσία



Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σήμερα Πέμπτη ζήτησαν η Ρωσία και η Κίνα, προκειμένου να συζητηθούν «οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ για τα σχέδια κατασκευής και ανάπτυξης πυραύλων μέσου βεληνεκούς», σύμφωνα με το κείμενο του αιτήματός τους, που επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και Νέα Κίνα.

Μόσχα και Πεκίνο θέλουν το 15μελές Συμβούλιο να εντάξει το θέμα αυτό στην ατζέντα των «απειλών για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και ζητούν επίσης η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ και ύπατη εκπρόσωπός του για ζητήματα αφοπλισμού, η Ιζούμι Νακαμίτσου, να ενημερώσει τα κράτη-μέλη.

Το Πεντάγωνο γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι εκτόξευσε δοκιμαστικά έναν πύραυλο Κρουζ με συμβατική γόμωση που έπληξε τον στόχο του αφού διένυσε πάνω από 500 χιλιόμετρα. Επρόκειτο για την πρώτη τέτοια δοκιμή αφότου οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διμερή συνθήκη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που απαγόρευσε τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσους βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) τη 2α Αυγούστου.

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News εάν και κατά πόσον η δοκιμή αυτού του πυραύλου είχε σκοπό να σταλεί μήνυμα στην Κίνα, τη Ρωσία ή τη Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ απάντησε ότι η βασική ανησυχία της Ουάσιγκτον είναι η Κίνα. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι, αν χρειαστεί, θα έχουμε τη δυνατότητα αποτροπής της κακής συμπεριφοράς της Κίνας, διαθέτοντας [πυραύλους] ικανούς να πλήξουν [στόχους] σε μέσες αποστάσεις», απάντησε.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στην Αυστραλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Έσπερ τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης πυραύλων επιφανείας μέσου βεληνεκούς στην Ασία σχετικά σύντομα. Ο Έσπερ ερωτήθηκε επίσης για το δυστύχημα στη διάρκεια δοκιμής πυραύλου στη Ρωσία αυτόν τον μήνα, που Αμερικανοί ειδικοί θεωρούν πως συνδεόταν με το πρόγραμμα κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Κρουζ του Κρεμλίνου. «Είναι καθαρό ότι προσπαθούν να επεκτείνουν το στρατηγικό πυρηνικό οπλοστάσιό τους για να αντιμετωπίσουν τις ΗΠΑ», απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στους Ρώσους ηγέτες και πρόσθεσε ότι όλα αυτά τα όπλα θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε οποιαδήποτε ακόμη θεωρητική συμφωνία για τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων. «Αυτή τη στιγμή η Ρωσία διαθέτει πιθανόν πυραύλους Κρουζ με πυρηνικές κεφαλές (...) μέσου βεληνεκούς στραμμένου προς την Ευρώπη, κι αυτό δεν είναι καλό», υποστήριξε ο Έσπερ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να αναπτύξουν νέου τύπου πυραύλους Κρουζ στη Ρουμανία και στην Πολωνία, σενάριο που χαρακτήρισε απειλή, στην οποία η Μόσχα θα είναι αναγκασμένη να αντιδράσει.

Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν άμεσα νέους πυραύλους επιφανείας στην Ευρώπη.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε την Τρίτη ότι η δοκιμή των ΗΠΑ δείχνει πως η Ουάσιγκτον πυροδοτεί νέα κούρσα εξοπλισμών και επιδιώκει τη σύγκρουση, κάνοντας λόγο για σοβαρές συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βόρειας Κορέας ανέφερε από την πλευρά του ότι η αμερικανική δοκιμή αλλά και τα σχέδια της Ουάσιγκτον να αναπτύξει μαχητικά αεροσκάφη F-35 και άλλα επιθετικής φύσης στρατιωτικά μέσα γύρω από την κορεατική χερσόνησο είναι «επικίνδυνες» κινήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν «νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Ερωτηθείς εάν κρίνει πρέπον και σκόπιμο η Ουάσιγκτον να συνεχίσει την προσπάθεια να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις με τον Πιονγκγιάνγκ, μετά τις πρόσφατες επανειλημμένες δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, ο Έσπερ απάντησε ότι η βασική ανησυχία είναι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει η χώρα αυτή και σημείωσε πως οι δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων έχουν ανασταλεί από το 2017. «Νομίζω ότι θα πρέπει να δείτε την ευρύτερη εικόνα», είπε αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απορρίπτοντας την εκτίμηση πως η Ουάσιγκτον έδωσε ουσιαστικά το «πράσινο φως» στη Βόρεια Κορέα να συνεχίσει τις δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς.