Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Στρατοδικείο για τον λοχία που απελευθερώθηκε από τους ταλιμπάν



Ο λοχίας Μπόου Μπέργκνταλ, πρώην αιχμάλωτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο οποίος κατηγορείται για λιποταξία, παραπέμφθηκε να περάσει από δίκη σε στρατοδικείο. Ο 29χρονος αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η ημερομηνία της δίκης του, η οποία θα γίνει στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας, θα ανακοινωθεί αργότερα, διευκρίνισε το επιτελείο.

Αμερικανοί στρατιωτικοί εισαγγελείς είχαν δηλώσει τον Οκτώβριο ότι προσπαθούσαν να εξακριβώσουν εάν ο Μπέργκνταλ, ο οποίος παρέμεινε αιχμάλωτος των ανταρτών επί πέντε χρόνια, προτού ανταλλαγεί το 2014 με πέντε ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν, μπορεί να δικαστεί για εσκεμμένη εγκατάλειψη θέσης.

Οι εισαγγελείς είχαν ανακοινώσει στην προδιαδικασία, που έγινε στο Σαν Αντόνιο, ότι ο λοχίας είχε σχεδιάσει την εγκατάλειψη της θέσης του εβδομάδες νωρίτερα.

Πρόσθεσαν ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να δικαστεί για λιποταξία ενώπιον του εχθρού και απείθεια ενώπιον του εχθρού, βάσει του αμερικανικού Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

Ο ταξίαρχος Κένεθ Νταλ, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής της έρευνας του στρατού για την εξαφάνιση και την αιχμαλωσία του Μπέργκνταλ, είχε καταθέσει τον Σεπτέμβριο πως ο λοχίας δεν συμπαθούσε τους Ταλιμπάν και εισηγήθηκε να μην του επιβληθεί ποινή φυλάκισης.