Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Στους 26 οι νεκροί από τον κορωνοΪό στο Ιράν



Η επιδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει 26 θανάτους στο Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανουσέ Τζαλανπούρ, σύμφωνα με τον οποίo επτά επιπλέον θάνατοι έχουν σημειωθεί σε σχέση με χθες.
Κατά την καθημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Τζαλανπούρ δήλωσε πως καταγράφηκαν 106 νέα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στην επαρχία της Τεχεράνης και εκείνην της Γκιλάν (βόρεια) ανεβάζοντας στους 245 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 στο Ιράν.
«Δεδομένου ότι ο αριθμός των εργαστηρίων ανίχνευσης του Covid-19» αυξάνεται, και «έφθασε τα επτά (σήμερα) και θα φθάσει τα 15 μέχρι αύριο», πρέπει να αναμένουμε μια «ξαφνική αύξηση -του αριθμού των ανθρώπων που θα βρεθούν θετικοί- επειδή ο χρόνος αναμονής στα εργαστήρια θα μειωθεί», δήλωσε ο Τζαλανπούρ.
Ο αριθμός των «106 νέων κρουσμάτων» αποτελεί ως εκ τούτου την πιο μεγάλη ημερήσια αύξηση που έχει ανακοινωθεί από τις αρχές μετά την επίσημη παραδοχή της άφιξης του ιού στο Ιράν, στις 19 Φεβρουαρίου.
Μέχρι σήμερα «ο συνολικός απολογισμός (της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας) είναι 245 κρούσματα εκ των οποίων 26 θάνατοι», δήλωσε ο Τζαλανπούρ.
Ο Τζαλανπούρ δήλωσε πως τα 106 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις επαρχίες της Τεχεράνης (38), της Γκιλάν (23), του Ισπαχάν (8), της Κομ (7), της Μαζανταράν (7), της Αρνταμπίλ (5), της Λορεστάν (3), της Σεμνάν (3), της Αλμπόρζ (3), του Ανατολικού Αζαρμπαϊιτζάν (2), της Κερμανσάχ (2) και της Χαμαντάν, της Γιαζντ, του Κουρδιστάν, του Δυτικού Αζαρμπαϊτζάν, της Χορασάν-ε-Ραζαβί (από ένα κρούσμα).
Ένα από νέα κρούσματα είναι ο Μοτζταμπά Ζολνούρ, πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρανικού Κοινοβουλίου. Ο τελευταίος ανακοίνωσε σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι μολύνθηκε από τον ιό και βρίσκεται σε καραντίνα.
Βουλευτής των συντηρητικών και σιίτης κληρικός, ο Ζολνούρ εκλέγεται στην Κομ, ιερή πόλη στο κεντρικό Ιράν όπου ανακοινώθηκαν, στις 19 Φεβρουαρίου, τα πρώτα κρούσματα και θάνατοι που συνδέονταν με την επδημία της ιογενούς πνευμονίας που ξεκίνησε στην Κίνα.
Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες βράδυ περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού.
Τουλάχιστον 78.000 άνθρωποι έχουν μέχρι τώρα μολυνθεί στην Κίνα, εκ των οποίων 2.744 έχουν πεθάνει. Ο κορωνοϊός πλήττει επίσης δεκάδες άλλες χώρες, όπου ο απολογισμός είναι περίπου 3.600 μολύνσεις και περισσότεροι από 50 θάνατοι.
Εκτός Κίνας, το Ιράν είναι η χώρα όπου έχουν ανακοινωθεί οι περισσότεροι θάνατοι που συνδέονται με την ασθένεια.