Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Στις 17 Ιουνίου στην Ελλάδα η Πρόεδρος της Κομισιόν



Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι «έπειτα από πολύ εντατικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», η Επιτροπή ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ελλάδας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού, Γιοχάνες Χαν, ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει αυτήν την εβδομάδα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Δανία και το Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα θα μεταβεί στις 17 Ιουνίου, ενώ όπως είπε έχει σκοπό να επισκεφθεί κάθε κράτος-μέλος, για να δει την επίδραση του NextGenerationEU επί τόπου.

Επιπλέον, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή προχώρησε στην πρώτη έκδοση ομολόγων για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU), συγκεντρώνοντας 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου.

 

«Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα για την ΕΕ. Διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη χρηματοδοτική πράξη για το NextGenerationEU... πρόκειται για μια επένδυση στο μέλλον των επόμενων γενεών της Ευρώπης», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της ΕΕ, θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές για να αναμορφώσει την ευρωπαϊκή ήπειρο τις επόμενες δεκαετίες και για να χτίσει μια περισσότερο βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Για να χρηματοδοτήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνήσαμε ότι η Επιτροπή θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές και σήμερα διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη έκδοση ομολόγων. Η Επιτροπή συγκέντρωσε 20 δισεκ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου, είναι η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη», ανέφερε στη συνέχεια η Πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της που το ομόλογο προσέλκυσε πολύ έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, χάρη στο οποίο η Επιτροπή έχει επιτύχει πολύ ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης (λιγότερο από 0,1% επιτόκιο).

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Γ. Χαν δήλωσε: «Σήμερα, έχουμε φτάσει σε ένα βασικό ορόσημο για την εφαρμογή του NextGenerationEU. Αφού θέσαμε όλα τα θεμέλια με ταχύτητα ρεκόρ, πραγματοποιήσαμε με επιτυχία την πρώτη πράξη δανεισμού στο πλαίσιο του προγράμματος ανάκτησης. Αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού, φέρνοντας πάνω από 800 δισεκ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές στην οικονομία της ΕΕ. Το NextGenerationEU έχει πλέον γίνει πραγματικότητα και είναι έτοιμο να οδηγήσει τη συλλογική μας ανάκαμψη από την πανδημία, θέτοντας την Ευρώπη σε ένα πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό μονοπάτι».

ΠΗΓΗ΄ΑΠΕ-ΜΠΕ