Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στη Ρωσία κατασκεύασαν έναν αισθητήρα που επιτρέπει να διαγνωστεί ο καρκίνος σε κατά το μέγιστο πρώιμα στάδια



ΜΟΣΧΑ. Όπως μεταδίδει το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Επιστημών, ο εξαιρετικά μικρός, ιδιαίτερα ευαίσθητος νανομηχανικός αισθητήρας αναλύει τη χημική σύσταση των υλικών και μπορεί να βρίσκει δείκτες ιογενών παθήσεων, καθώς και εντοπίζει σήματα για εμφάνιση και ανάπτυξη κακοηθών όγκων στον οργανισμό.

Η εργασία των επιστημόνων στο περιοδικό Scientific Reports μπήκε στη δεκάδα των καλύτερων άρθρων του διεθνούς καταλόγου του Materials today του Ιουνίου.

Το τσιπ που κατασκευάστηκε, δεν ζητά ιδιαίτερες απαιτήσεις κατά την παραγωγή και μπορεί να κατασκευαστεί σε μια κανονική βιομηχανική παραγωγή. Ο δείκτης αποτελείται από δύο μέρη: ελεγκτή του πλάσματος (φωτόνιο) που λαμβάνει το οπτικό σήμα, και το σύστημα διαχείρισης. Το σύστημα αποτελείται από μακρόστενες λωρίδες, συνδεδεμένες στο τσιπ οι διακυμάνσεις των οποίων επιτρέπουν να προσδιοριστεί η χημική σύσταση του περιβάλλοντος.

Η ευκολία στην παραγωγή και μικρές διαστάσεις, όπως υπολογίζουν οι κατασκευαστές, θα επιτρέψουν να χρησιμοποιείται ο αισθητήρας σε όλες τις κινητές συσκευές, παραδείγματος χάριν στα smartphone. Σε ένα τσιπ μεγέθους μερικά χιλιοστά μπορούν να συγκεντρωθούν μέχρι μερικές χιλιάδες αισθητήρες ο καθένας από τους οποίους είναι ρυθμισμένος να εντοπίζει συγκεκριμένα στοιχεία ή μόρια.