Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στάχτη 1.148.500 στρέμματα από την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας



Περισσότεροι από 30.000 πυροσβεστές εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε πολλαπλές εστίες ανά την Καλιφόρνια. Δύο εστίες που μαίνονται στα βόρεια της πολιτείας ενώθηκαν σε μία, η οποία και θεωρείται επισήμως πια η μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτείας. 

Οι δύο φωτιές, που αποκαλούνται πλέον μαζί «η πυρκαγιά του Μεντοσίνο Κόμπλεξ», έχουν ήδη μετατρέψει σε αποκαΐδια 1.148.500 στρέμματα εδάφους, μια επιφάνεια που πλησιάζει τις διαστάσεις ολόκληρης της αχανούς πόλης του Λος Άντζελες, και δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο παρά μόλις κατά το 30% σύμφωνα με την υπηρεσία Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας 

Η πυροσβεστική εκτιμά ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον εννέα ημέρες, προκειμένου να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τη μεγάλη φωτιά του Μεντοκίνο. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι σφοδροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες. Το θερμόμετρο αναμένεται να υπερβεί τους 43 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες. 

Μέχρι στιγμής, οι φλόγες έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 75 κατοικίες, ενώ χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Συνολικά,ανά την πολιτεία μαίνονται ανεξέλεγκτες 17 μεγάλες πυρκαγιές. Ένα δεύτερο μεγάλο πύρινο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή του Καρ, όπου το Σάββατο εντοπίστηκε νεκρός ένας 21χρονος εργάτης της εταιρείας ηλεκτρισμού PG&E Corp.

Πρόκειται για το έβδομο θύμα της συγκεκριμένης φωτιάς, η οποία έχει καταστρέψει 160.000 στρέμματα γης στην περιοχή, βόρεια του Σακραμέντο.