Κυριακή 31 Μαΐου 2020 -
Μέτριο

17 °C

Σήμερα, 31. Μαΐου 2020

«Το σπίτι μας καίγεται...»: Φωτιές ανάβει η παρέμβαση Μακρόν για τον ΑμαζόνιοΣκληρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Παρίσι και την Μπραζίλια μετά το σήμα κινδύνου που έστειλε ο Εμανουέλ Μακρόν για την τεράστια καταστροφή, που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στην δραματική κατάσταση, που επικρατεί στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, έκανε λόγο για «διεθνή κρίση» και ζήτησε το θέμα να τεθεί στην κορυφή της ατζέντας της επικείμενης Συνόδου των επτά  πλουσιότερων οικονομιών του πλανήτη (G7).

 
 

«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter o Μακρόν με μία φωτογραφία από τον φλεγόμενο Αμαζόνιο και η παρέμβασή του αυτή προκάλεσε την οργή του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας.

Ο Ζαίχ Μπολσονάρου που τον κατηγορεί για παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα μίας ξένης χώρας και εκμετάλλευση του θέματος για ίδιον πολιτικό όφελος. «Η πρόταση του Γάλλου προέδρου να συζητηθεί το ζήτημα  στη Σύνοδο κορυφής του G7 χωρίς τη συμμετοχή των χωρώ της περιοχής θυμίζει αποικιοκρατική νοοτροπία προ πολλού ξεπερασμένη τον 21ο αιώνα» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twiiter. 

Eπιπλέον με διαδοχικές αναρτήσεις κατηγόρησε τον Μακρόν ότι χρησιμοποιεί ψευδές φωτογραφικό υλικό, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος είχε μεταφορτώσει φωτογραφία του δάσους σε φλόγες που είχε τραβήξει φωτογράφος που πέθανε το 2003. «Εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιο, προκειμένου να καρπωθεί προσωπικά πολιτικά οφέλη... σε εντυπωσιοθηρικό τόνο που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα» υπογράμμισε. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Βραζιλιάνος πρόεδρος κατηγόρησε τις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ισχυριζόμενος ότι προχωρούν σε αντίποινα για την απόφασή του να κόψει τη χρηματοδότησή τους. Παραδέχθηκε δε ότι δεν διαθέτει στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό, αλλά δήλωσε πεπεισμένος πως έτσι έχουν τα πράγματα. 

Εν τω μεταξύ υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS», το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον (Fridays for Future), που έχει ιδρύσει η Σουηδή έφηβη, Γκρέτα Τούνμπεργκ, καλεί σήμερα σε διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και στα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον πλανήτη. 

«Οι πυρκαγιές καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες» επισημαίνει το κίνημα σε ανακοίνωσή του και χαρακτηρίζει καταστροφική την περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης της Βραζιλίας.