Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σόντερς (BoE): Πιο οδυνηρές οι επιπτώσεις του Brexit από της πανδημίας στις εταιρείες



Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στις εταιρείες από ότι η πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), διά στόματος του επικεφαλής για τα επιτόκια Μάικλ Σόντερς.

«Οι επιχειρήσεις θα απορροφήσουν την επίδραση της πανδημίας καθώς είναι προσωρινή, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit θα μπορούσαν να καταστούν πιο μόνιμες», δήλωσε ο Σόντερς σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα, TheBusinessDesk.com.

Τη Δευτέρα ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία της Βρετανίας σε σχέση με αυτή της πανδημίας και ότι ο αντίκτυπος της αλλαγής αυτής μπορεί να είναι αισθητός για δεκαετίες.

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit, στις 31 Δεκεμβρίου.

Ο Σόντερς είπε επίσης ότι η οικονομία της Βρετανίας είναι απίθανο να πέσει σε ύφεση.

«Δεν αξίζει να ανησυχούμε ιδιαιτέρως για μια ενδεχόμενη ύφεση αυτή τη στιγμή. Είχαμε μια μεγάλη ανάκαμψη στο γ΄ τρίμηνο και θα υπάρξει μια πτώση στο επόμενο -ωστόσο προβλέπουμε μόνο μια συρρίκνωση περί του 2%», συμπλήρωσε.