Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σομαλία: 11 νεκροί από επίθεση των Σεμπάμπ



Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Σεμπάμπ εναντίον ξενοδοχείου στο Μογκαντίσου, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Σομαλίας.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οι πέντε δράστες, επίθεσης που ξεκίνησε χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες φορούσαν στολές της αστυνομίας. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να πλησιάσουν στο ξενοδοχείο SYL χωρίς να προκαλέσουν υποψίες.

Στη συνέχεια άνοιξαν πυρ και έριξαν χειροβομβίδες προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν σε σημεία ελέγχου στον δρόμο που οδηγεί προς το προεδρικό μέγαρο της Σομαλίας, κοντά στο ξενοδοχείο.

Έπειτα από έξι ώρες η αστυνομία της Σομαλίας κατάφερε να εξουδετερώσει τα δύο τελευταία μέλη των Σεμπάμπ που είχαν κλειστεί στο ξενοδοχείο SYL, στο οποίο συχνάζουν αξιωματούχοι και το οποίο έχει γίνει επανειλημμένα στόχος των ισλαμιστών ανταρτών.

Δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, δύο φρουροί του ξενοδοχείου και δύο πολίτες σκοτώθηκαν, ενώ τουλάχιστον 8 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Ισμαήλ Μούχταρ Όμαρ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αν και η αστυνομία έκανε λόγο για 12 τραυματίες. Εκατό άνθρωποι διασώθηκαν.

Τα πέντε μέλη των Σεμπάμπ που εξαπέλυσαν την επίθεση επίσης σκοτώθηκαν.

Το ξενοδοχείο SYL βρίσκεται στην περιοχή Βίλα Σομαλία, μια αυστηρά φυλασσόμενη περιοχή στην οποία βρίσκεται και το προεδρικό μέγαρο της Σομαλίας αλλά και το γραφείο του πρωθυπουργού.

Είναι η τέταρτη φορά από το 2015 που το ξενοδοχείο αυτό γίνεται στόχος των Σεμπάμπ.

Τον Ιανουάριο του 2015 μια πρώτη επίθεση προκάλεσε τον θάνατο πέντε Σομαλών. Την περίοδο εκείνη στο ξενοδοχείο διέμενε τουρκική αποστολή η οποία προετοίμαζε την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μογκαντίσου.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2016 εξαπολύθηκε δεύτερη επίθεση εναντίον του SYL στην οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι.

Στα τέλη Αυγούστου 2016 επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο κατέστρεψε μέρος του ξενοδοχείο και προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων.

Οι Σεμπάμπ έχουν δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα και επιδιώκουν την εκδίωξη της κυβέρνησης της Σομαλίας.

Αν και έχουν χάσει τα περισσότερα προπύργιά τους στη χώρα, εξακολουθούν να ελέγχουν τεράστιες περιοχές στην ύπαιθρο από όπου εξαπολύουν επιθέσεις.