Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σκοπιανό κανάλι 1TV: Ο Ζάεφ εξασφάλισε την πλειοψηφία των δύο τρίτων



Κρίσιμες ώρες!

Τον αριθμό των 80 βουλευτών που συμπληρώνουν την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3 για τις συνταγματικές τροποποιήσεις φέρεται να εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της ΠΓΔΜ επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές. Σημειώνει δε ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή για την πρόταση του κυβερνητικού στρατοπέδου για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα διεξαχθεί σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία ή θα μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως την Τρίτη.

Όπως δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Φερίντ Μούχιτς σε άλλο δίκτυο, το a1on, «εάν γίνει σήμερα η ψηφοφορία, σημαίνει ότι είναι διασφαλισμένη η πλειοψηφία των δύο τρίτων, σε αντίθετη περίπτωση όχι. Η προθεσμία είναι κάπου μέχρι την Τετάρτη, αλλά νομίζω ότι θα πετύχει σήμερα». Χαρακτήρισε δε την άφιξη Αμερικανών αξιωματούχων στη χώρα προφανή πίεση για να επιτύχει η συμφωνία. Ο Μούχιτς, που ήταν μέχρι πρότινος ήταν αναποφάσιστος, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι τελικά  θα στηρίξει τη μετονομασία της χώρας υπερψηφίζοντας τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή.