Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Σκόπια: Ο Ζάεφ προσδοκά και πάλι στους αντάρτες του VMRO-DPMNE για τη συνταγματική αναθεώρηση



Στους οκτώ βουλευτές του VRMO-DPMNE που ψήφισαν κατά της κομματικής γραμμής στην πρώτη ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος προσβλέπει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, ενόψει της δεύτερης φάσης της διαδικασίας τροποποίησης των συνταγματικών διατάξεων, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκφράζει βεβαιότητα για την υπερψήφιση των τροποποιήσεων, αν και το κλίμα στα Σκόπια μυρίζει «μπαρούτι». Οι αντάρτες βουλευτές εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις πρόσφατες προφυλακίσεις πρώην στελεχών των κυβερνήσεων του VMRO-DPMNE, Μίλε Γιανακίεφσκι, (πρώην υπουργός Μεταφορών), Κίριλ Μποζίνοφσκι, (πρώην ΓΓ του Υπουργικού Συμβουλίου) και Σάσο Μιγιάλκοφ, (πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών), για υποθέσεις που συνδέονται με τις τηλεφωνικές υποκλοπές.

 

«Λυπάμαι που οι βουλευτές δήλωσαν ότι αυτό (σ.σ. οι προφυλακίσεις) θα επηρεάσει. Ελπίζω ότι θα παραμείνουν στις αρχικές θέσεις τους (σ.σ. υποστήριξη συνταγματικών τροπολογιών)» είπε ο Ζάεφ.

Την 1η Δεκεμβρίου η ψηφοφορία 

Η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να ψηφίσει τα σχέδια τροπολογίας του Συντάγματος. Για την έγκριση των τροπολογιών απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 61 βουλευτών, έναντι των 120 που διαθέτει η Βουλή της πΓΔΜ. 

 

Η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, την 1η Δεκεμβρίου, θα σημάνει το τέλος της δεύτερης φάσης της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης. 

Αμέσως μετά, ακολουθεί η δημόσια διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια ξεκινά η τρίτη και τελευταία φάση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Σε αυτή, η κυβέρνηση θα καταθέσει τις τελικές προτάσεις στη Βουλή για το περιεχόμενο των τροπολογιών. 

Η τρίτη φάση θα ολοκληρωθεί με την τελική ψηφοφορία, κατά την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).