Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σκόπια: Μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης κατά της συμφωνίας με τη Βουλγαρία



Μερικές χιλιάδες υποστηρικτές της σλαβικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, στα Σκόπια, ζητώντας από την κυβέρνηση της χώρας την απόρριψη της πρότασης που κατέθεσε η μέχρι προ ημερών γαλλική προεδρία της ΕΕ για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε κυρίως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, αν και ο ηγέτης του κόμματος αυτού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι απέφυγε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους, προκειμένου η συγκέντρωση να λάβει ευρύτερο και εξωκομματικό χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μεγάλο μέρος του σλαβικού στοιχείου της χώρας αντιτίθεται στην πρόταση αυτή.

Οι ομιλητές στη συγκέντρωση υποστήριξαν ότι πιθανή αποδοχή της πρότασης αυτής από την κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Κοβάτσεφσσκι οδηγεί στην “αφομίωση και στον εκβουλγαρισμό της χώρας” και ζήτησαν την άμεση απόρριψη της πρότασης.

Η Γαλλία πριν από περίπου δύο εβδομάδες κατέθεσε μία πρόταση για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τη Βουλή και από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ενώ απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στην “υφιστάμενη μορφή της”.

Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι έλαβε μία “τροποποιημένη” πρόταση από την μεριά της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, που έληξε στις 30 Ιουνίου, η οποία, σύμφωνα με τα επίσημα Σκόπια είναι “μακράν πιο ευνοϊκή” για τη Βόρεια Μακεδονία, σε σχέση με την αρχική πρόταση. Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοφσκα δήλωσε ότι “δεν υπάρχει νέα γαλλική πρόταση, πέραν της αρχικής, που ικανοποιεί τις βουλγαρικές αιτιάσεις”.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ξεκίνησε από προχθές ευρείες διαβουλεύσεις στο εσωτερικό περί της “τροποποιημένης” πρότασης, εκτιμώντας ότι αυτή “αποτελεί βάση για την οικοδόμηση εθνικής στρατηγικής που μπορεί να οδηγήσει στην απεμπλοκή της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας”.

Η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ανέφερε ότι θα γνωστοποιήσει τη θέση της επί της “τροποποιημένης” αυτής πρότασης, μετά την ολοκλήρωσης των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι (προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι) δήλωσε χθες ότι το ΥΠΕΞ της χώρας, το οποίο χειρίζεται το όλο θέμα, προτείνει προς την κυβέρνηση την αποδοχή της πρότασης.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους. Η στάση αυτή της Βουλγαρίας “συμπαρασύρει” και την Αλβανία, καθώς η θέση της ΕΕ είναι πως οι υποψηφιότητες των δύο αυτών χωρών πρέπει να προχωρήσουν μαζί και δεν πρέπει να διαχωριστούν.