Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Σκάνδαλο στη Ρουμανία-Κατηγορείται για διαφθορά ο πρώην πρωθυπουργός



Οι εισαγγελείς ανέκριναν τον Πόντα την Τρίτη, σχετικά με τις κατηγορίες ότι έκανε κατάχρηση εξουσίας, ως ηγέτης του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να πείσει τον Μπλερ να ταξιδέψει στη Ρουμανία.

 

Ο Πόντα, όπως αναφέρει ο Guardian, κατηγορείται ότι προσέφερε σε έναν Ρουμάνο επιχειρηματία, τον Σεμπαστιάν Γκίτα, μία θέση στο κοινοβούλιο, με αντάλλαγμα να πληρώσει εκείνος 220.000 ευρώ, για να καλύψει το κόστος επίσκεψης μίας προσωπικότητας της πολιτικής. Ο Γκίτα είπε στο Mediafax ότι αυτό το πρόσωπο ήταν ο Μπλερ.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο Πόντα κανόνισε την επίσκεψη έτσι ώστε να φαίνεται ότι ήταν πρωτοβουλία μη πολιτικών ομάδων και ότι την οργάνωσαν αυτές, όπως επίσης τον κατηγόρησαν ότι επωφελήθηκε από τη δημοσιογραφική κάλυψη της επίσκεψης.

Το γραφείο του Μπλερ ανέφερε ότι η επικοινωνία έγινε με ένα ίδρυμα προκειμένου ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας να μιλήσει σε εκδήλωση στη Ρουμανία και ότι η επαφή έγινε μέσω ενός αμερικανικού think tank.
 

Σε αντάλλαγμα για την κάλυψη των εξόδων για την επίσκεψη, ο Πόντα- που ήταν πρωθυπουργός της Ρουμανίας από το 2012 έως το 2015- κατηγορείται ότι προώθησε τον Γκίτα στο κόμμα, ώστε να τον βοηθήσει να εξασφαλίσει μία θέση στη βουλή.

Οι εισαγγελείς πάντως ξεκαθάρισαν ότι δεν γίνεται έρευνα σε βάρος του Μπλερ, για τον οποίον αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι γνώριζε το παρασκήνιο της επίσκεψής του στη Ρουμανία.

Η έρευνα για τον Πόντα γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν εκμεταλλεύθηκε τη θέση του για να εξασφαλίσει χρήματα, αγαθά ή άλλα οφέλη και αν είναι συνεργός σε ξέπλυμα χρήματος.

Οι εισαγγελείς έθεσαν τον πρώην πρωθυπουργό υπό δικαστικό έλεγχο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να δίνει αναφορά στους εισαγγελείς, χρειάζεται άδεια για να βγει από τη χώρα και δεν του επιτρέπεται να μιλήσει δημόσια για την έρευνα.