Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σημαντικό πλήγμα των βελγικών Αρχών σε κύκλωμα που διακινούσε κοκαΐνη στην Ευρώπη



Στην ανακοίνωση πως προκλήθηκε ένα σημαντικό πλήγμα σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών προχώρησαν χθες, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, οι γερμανικές διωκτικές αρχές. Συγκεκριμένα, 17 ύποπτοι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στην Αμβέρσα, διότι τους βαρύνουν υποψίες ότι διακινούσαν κοκαΐνη σε διεθνές επίπεδο.

Δύο από τα πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν, ένας άνδρας με υπηκοότητα Αλβανίας 34 ετών, κι ένας άνδρας με υπηκοότητα Λετονίας 35 ετών, ήταν ανάμεσα στους «μεγαλύτερους βαρόνους των ναρκωτικών στην Ευρώπη», κατά τη Γερμανική Αστυνομία.

«Χάρη σε πληροφορία της Βαυαρικής Αστυνομίας», η Βελγική Αστυνομία συνέλαβε 17 πρόσωπα, ανέφερε η Αστυνομική Διεύθυνση του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου.

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε η Βελγική Αστυνομία, ούτε η Βελγική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, ούτε η Εισαγγελία της Αμβέρσας θέλησαν να σχολιάσουν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επιχείρηση έγινε σε περίπου 20 ακίνητα στις πόλεις της Αμβέρσας και των Βρυξελλών. «Κατασχέθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ και 187 κιλά κοκαΐνης», διαβεβαίωσε η Βαυαρική Αστυνομία.

Τα πρόσωπα τα οποία συνελήφθησαν φέρονται να ανήκουν σε εκτενές δίκτυο που διακινεί κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη. Η έρευνα άρχισε όταν «βρέθηκαν σχεδόν 200 κιλά κοκαΐνης σε δέκα βαυαρικά σούπερ μάρκετ το 2017», σύμφωνα με την Αστυνομία της Βαυαρίας.

Η έρευνα αυτή ήδη οδήγησε στην καταδίκη, το 2018, 14 προσώπων, κατά τις γερμανικές Αρχές.

Πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε η Βαυαρική Αστυνομία, οι διακινητές έφερναν τα ναρκωτικά μέσω του λιμανιού της Αμβέρσας, κρυμμένα μέσα σε κιβώτια με μπανάνες.

Η Αμβέρσα, μέσω του λιμανιού της οποίας διακινούνται τα περισσότερα εμπορεύματα στην Ευρώπη -εξαιρουμένου μόνο αυτού του Ρότερνταμ, θεωρείται η σημαντικότερη πύλη εισόδου της κοκαΐνης στη γηραιά ήπειρο, εξαιτίας των ισχυρών εμπορικών δεσμών της με τη Νότια Αμερική.

Κοκαΐνη διακινείται συχνά κρυμμένη σε φορτία με φρούτα ή στα τοιχώματα εμπορευματοκιβωτίων προερχόμενων κυρίως από τη Βραζιλία, τον Ισημερινό και την Κολομβία.