Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σημαντική αποκατάσταση της προστασίας από την τρίτη δόση δείχνει μελέτη από το Ισραήλ



Μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech μπορεί να μειώσει δραματικά τα ποσοστά ασθενειών που σχετίζονται με τον Covid σε άτομα 60 ετών και άνω, σύμφωνα με δεδομένα μελέτης από το Ισραήλ.

Τα ποσοστά μόλυνσης στη μελέτη πολογίστηκαν 12 ημέρες μετά τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων ώστε να τους δοθεί χρόνος να δράσουν. Τα επιβεβαιωμένα ποσοστά μόλυνσης ήταν 11 φορές χαμηλότερα στην ομάδα που έλαβε την αναμνηστική δόση σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε τις δύο «τυπικές» δόσεις. Αυτό διαπίστωσε η ανάλυση που κυκλοφόρησε την Τετάρτη από το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Τα ποσοστά σοβαρής ασθένειας ήταν σχεδόν 20 φορές χαμηλότερα στην ομάδα με την τρίτη δόση.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ την Παρασκευή αναμένεται μια κρίσιμη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής για τα εμβόλια της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων. Η επιτροπή θα συζητήσει για την αναγκαιότητα αναμνηστικής δόσης.

Στο πλαίσιο αυτό η Pfizer υπέβαλε μια μελέτη την Τετάρτη από το Kaiser Permanente Southern California, η οποία αναφέρει  ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου φυσικά, «ανεξάρτητα από την παραλλαγή» και όχι ως συνέπεια του στελέχους Δέλτα να αποφεύγει το εμβόλιο.

Η Pfizer παρουσίασε δεδομένα που δείχνουν πώς η προστασία του εμβολίου μειώθηκε έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση, καθιστώντας το εμβόλιο σταδιακά λιγότερο αποτελεσματικό σε διαστήματα των δύο μηνών. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε περίπου 6 % κάθε δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση, από 96,2 % την εβδομάδα μετά τον πλήρη εμβολιασμό σε 83,7 % περισσότερο από τέσσερις μήνες αργότερα.

Η εταιρεία επικαλέστηκε επίσης τα ισραηλινά δεδομένα που δείχνουν ότι μια τρίτη δόση αποκαθιστά την προστασία έως και 95% έναντι του Covid-19.

Ξεχωριστά, η Moderna έδωσε στη δημοσιότητα δεδομένα την Τετάρτη τα οποία δείχνουν επίσης ότι η προστασία που παρέχει το εμβόλιο εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

«Ο αυξημένος κίνδυνος σημαντικών λοιμώξεων σε συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν πέρυσι σε σύγκριση με πιο πρόσφατα εμβολιασμένους απεικονίζει τον αντίκτυπο της εξασθένισης της ανοσίας και υποστηρίζει την ανάγκη ενίσχυσης για τη διατήρηση υψηλών επιπέδων προστασίας », δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ.