Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 -

Σίδνεϋ: Ένας Βετεράνος Ελληνοκύπριος 103 ετών επικεφαλής της παρέλασης των ANZACΈνας Ελληνοκύπριος 103 ετών θα είναι επικεφαλής του Τμήματος της Κυπριακής Κοινότητας Αυστραλίας στη σημερινή παρέλαση για το ANZAC Day στο Σίδνεϋ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος”, η Κυπριακή Κοινότητα Ν. Ν. Ουαλίας παίρνει μέρος στη φετινή παρέλαση για το ANZAC Day του Σίδνεϋ, με περίπου 30 μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο 103χρονος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ευριπίδης Μουξούρης.

Φέτος, 50 χρόνια μετά από την ημέρα που πήγε ως πρόσφυγας στην Αυστραλία, ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με την Κυπριακή Κοινότητα Ν. Ν. Ουαλίας θα τιμήσει τους ANZACs οι οποίοι πολέμησαν και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους ως σύμμαχοι με τους Έλληνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Κοινότητας Ν. Ν. Ουαλίας (CCNSW), οι Κύπριοι της Υποεπιτροπής ANZAC και το Australian War Animals Memorial ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν στη Λευκωσία ένα γλυπτό προς τιμήν των Σωμάτων με τα Μουλάρια -Mule Corps – σε φυσικό μέγεθος, για να τιμήσουν το Σώμα των Κυπρίων στρατιωτών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που συνέβαλαν στη συμμαχική υπόθεση. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο Μακεδονικό Μεταγωγικό Σώμα – που ήταν σχηματισμός του Βρετανικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη που αποτελούνταν κυρίως από Κύπριους ιππείς και τα μουλάρια τους και που δραστηριοποιήθηκαν μεταξύ 1916-1919. Περίπου 12.000 άνδρες αυτής της μονάδας βοήθησαν τα βρετανικά και τα συμμαχικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκ των οποίων τα 177 έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

Ο καθηγητής Αντρίκος Βαρνάβα, του Πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας, είπε ότι το Σώμα διαδραμάτισε «αποφασιστικό ρόλο» στον ανεφοδιασμό των βρετανικών και συμμαχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη. «Η χρήση αλόγων, μουλαριών και γαϊδάρων στο μέτωπο εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά πολύτιμη και σημαντική, αφού μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό σε δυσπρόσιτες περιοχές που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι μηχανοκίνητες μονάδες του στρατού», είπε ο καθηγητής κ. Βαρνάβα.
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας του μνημείου μαζί με τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ευχαρίστησε τόσο τον Δήμο Λευκωσίας όσο και τον Nigel Allsopp, πρόεδρο του Australian War Animals Memorial, που είχε την ιδέα για το μνημείο. «Η δημιουργία ενός μνημείου όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα μουλάρια που υπηρέτησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε ο ίδιος, γεννά την ελπίδα ότι το μνημείο «θα γίνει σημείο αναφοράς για τους φιλόζωους στην Κύπρο».

Ο Χάρι Άντριους, βετεράνος και μέλος της Υποεπιτροπής ANZAC της Κυπριακής Κοινότητας, είπε ότι το έργο του Mule Corp θυμίζει τον Simpson και τον γάιδαρό του στην Καλλίπολη.
Ο Michael Kyriacou, πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας ΝΝΟ, δήλωσε ευγνωμοσύνη για το έργο του Nigel Allsop και σημείωσε ότι «είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους βετεράνους μας και τη σύνδεσή τους με τους ANZACs που γέννησε μια διαρκή σχέση μεταξύ Αυστραλίας και Κύπρου».

Η Κυπριακή Κοινότητα Ν. Ν. Ουαλίας δήλωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.