Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

«Σφαγή» Ισραήλ-Ιράν - Νετανιάχου: Αν μας επιτεθούν θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις



Προειδοποίηση προς το Ιράν πως το Ισραήλ είναι έτοιμο να να αντεπιτεθεί σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση απηύθυνε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε μία ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη αλλά αν έρθει θα αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις κατά αυτών που θα απειλήσουν να μας σκοτώσουν» δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Το Ιράν απειλεί να καταστρέψει το Ισραήλ» συμπλήρωσε ο Νετανιάχου και τόνισε πως «είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και επεσήμανε πως «οι σχέσεις μας με τον μοντέρνο αραβικό κόσμο έχουν ανακάμψει. Οι μεγάλες δυνάμεις πλέον καταλαβαίνουν τη σημασία του να διατηρούν σχέσεις με το Ισραήλ. Μπορεί να μας πάρει κάποιο χρόνο αλλά πιστεύω ότι η σταδιακή προσέγγιση θα αποδώσει καρπούς και θα φέρει την σταθερότητα και μετά την ειρήνη».

Ιράν κατά Ισραήλ για τα πυρηνικά
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μυστικό πυρηνικό αντιδραστήρα προειδοποίησε τους γείτονες της χώρας πως κατέχει όλα τα μέσα για να τους καταστρέψει. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κεκαλυμμένη αναφορά προς το Ιράν που διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα.

Η αντίδραση από το Ιράν ήρθε μέσω του πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ, Γολαμαλί Χοσρού ο οποίος με επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να καταδικαστούν οι ισραηλινές απειλές και να αναλάβει το Ιράν την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος του Τελ Αβίβ.

Ο Χοσρού στην επιστολή του ζητεί από τον ΟΗΕ να αναγκάσει το Ισραήλ να επικυρώσει τη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και να θέσει το πυρηνικό του πρόγραμμα υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Τα μέλη του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αγνοούν αυτές τις απειλές και πρέπει να αναλάβουν σθεναρή δράση για να εξαλείψουν τα ισραηλινά πυρηνικά όπλα», αναφέρει στην επιστολή του ο Χοσρού.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ, Ζέεβ Σνιρ, απαντώντας στον Γολαμαλί Χοσρού τόνισε πως «δεν μπορούμε να αγνοούμε τις συνεχείς απειλές από το Ιράν και τους συμμάχους του για ενδεχόμενες επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ. Είναι απαράδεκτες και απαιτείται να αναλάβουμε δράση για να υπερασπιστούμε και να προστατέψουμε τις εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι αναβαθμισμένες στα πλαίσια των κανόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και πλέον είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση».