Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σεισμός : Τέσσερις νεκροί στην Τουρκία- – 120 τραυματίες- Μεγάλες καταστροφές



Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Αιγαίο και 120 τραυματίστηκαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο την τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών.

Κόσμος πλημμύρισε τους δρόμους της τουριστικής πόλης της Σμύρνης. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε στο Twitter πως έξι κτίρια κατέρρευσαν σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης. Είπε πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες από έξι άλλες επαρχίες όπου έγινε αισθητός ο σεισμός, αλλά ότι υπάρχουν μικρές ρωγμές σε ορισμένα κτίρια.

Η Προεδρία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών, ενώ το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών. Το επίκεντρο ήταν περίπου 17 χλμ. ανοικτά των ακτών της επαρχίας της Σμύρνης και είχε εστιακό βάθος 16 χλμ., σύμφωνα με την AFAD. Το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε πως ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ. και πως το επίκεντρό του ήταν 33 χλμ. ανοικτά των τουρκικών ακτών.

Ο Αλί Γερλίκαγια, κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, όπου έγινε επίσης αισθητός ο σεισμός, δήλωσε ότι προσώρας δεν έχει καταγραφεί καμία ζημιά στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

«Όλες οι υπηρεσίες μας άρχισαν να μεταβαίνουν στο σημείο προκειμένου να ξεκινήσουν τις απαραίτητες προσπάθειες», ανέφερε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τρεις άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί μετά τον ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο στα ερείπια κτιρίου στον τομέα Μπαϊρακλί της επαρχίας της Σμύρνης διασώθηκαν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η Τουρκία βρίσκεται σε μία από τις ενεργές σεισμικές ζώνες στον κόσμο. Το 1999, σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων, εκ των οποίων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη. Τον περασμένο Ιανουάριο, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών προκάλεσε περίπου 40 θανάτους στην επαρχία Έλαζιγ (ανατολικά). Το 2011, σεισμική δόνηση μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Βαν (ανατολικά), προκαλώντας τουλάχιστον 600 θανάτους.