Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Σε φιάσκο 20 δισ. δολ. εξελίσσονται για την Ιαπωνία οι Ολυμπιακοί Αγώνες



Όταν η Toyotaανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα προβάλλει διαφημίσεις στην Ιαπωνία σχετικές με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έστειλε ένα μήνυμα για τη ζοφερή διάθεση στην οποία βρίσκεται η διοργανώτρια χώρα του σπουδαίου αθλητικού γεγονότος.Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν την Παρασκευή, μετά την αναβολή τους για έναν χρόνο, με το Τόκιο να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κοροναϊού.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal», οι προσδοκίες για μια οικονομική ώθηση έχουν σε μεγάλο βαθμό «εξατμιστεί». Τα γήπεδα και οι αρένες, που κόστισαν πάνω από 7 δισ. δολ. για να κατασκευαστούν ή να ανακαινιστούν, θα είναι κυρίως άδεια, καθώς απαγορεύθηκαν οι θεατές.

Η Ιαπωνία ήθελε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο να δείξουν ότι η χώρα εξακολουθεί να είναι μια παγκόσμια δύναμη παρά τον μειούμενο πληθυσμό της και την ωρίμανση της οικονομίας της. Οι Αγώνες θα έδειχναν επίσης πώς η Ιαπωνία ανέκαμψε από ένα καταστροφικό τσουνάμι το 2011. Αντ’ αυτού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιδείνωσαν τη δυσφορία για την πανδημία, που «είδε» τον ηγέτη της χώρας να πιέζεται για να κρατήσει τη δουλειά του.

 

Απογοήτευση για τους επιχειρηματίες

Η KNT-CT Holdings Co., η οποία διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά γραφεία της Ιαπωνίας, προωθούσε ταξιδιωτικά πακέτα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Είναι πολύ ατυχές που δεν μπορούμε να προσφέρουμε εκδρομές στους πελάτες μας που ανυπομονούσαν για τους Αγώνες», δήλωσε η εταιρεία.

Η Yoshiko Tobe ξόδεψε περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια για να ολοκληρώσει την ανακαίνιση του παραδοσιακού πανδοχείου της το 2019, με την ελπίδα ότι οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων θα της απέφεραν ένα τμήμα της επένδυσής της.
Οι απόψεις της αντανακλούν τώρα εκείνες ενός μεγάλου τμήματος του ιαπωνικού λαού. Σχεδόν τα δύο τρίτα δεν πιστεύουν ότι θα χαρούν τους Αγώνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

 

Οικονομικό πλήγμα

Όπως με σχεδόν όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες του Τόκιο ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις. Ο επίσημος προϋπολογισμός έφτασε τα 15,4 δισ. δολ., αλλά οι ελεγκτές της ιαπωνικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει ότι οι συνολικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 20 δισ. δολ., ποσό σχεδόν τριπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης για περίπου 7,4 δισ. δολ., όταν το Τόκιο κατέθεσε την προσφορά του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ιάπωνες χορηγοί συνεισέφεραν πάνω από 3 δισ. δολ., το μεγαλύτερο ποσό από εταιρείες της χώρας υποδοχής για οποιουσδήποτε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ωστόσο, ο μεγαλύτερος οικονομικός κίνδυνος είναι ο ίδιος με τον κίνδυνο για την υγεία που οδήγησε πολλούς Ιάπωνες να αντιταχθούν στους Αγώνες: να αποτελέσουν μια πιθανή εστία υπερμετάδοσης. Αυτό θα άφηνε την Ιαπωνία με έναν μακρύτερο δρόμο προς την ανάκαμψη και την ανάγκη να δαπανηθούν ακόμη περισσότερα χρήματα.