Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σε απόγνωση κινεζικές ταξιδιωτικές εταιρείες: Λόγω κοροναϊού προσφέρουν δωρεάν ακύρωση κρατήσεων



Κινεζικές ταξιδιωτικές πλατφόρμες κρατήσεων, από την Trip.com έως τη Fliggy του ομίλου Alibaba, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα προσφέρουν δωρεάν ακυρώσεις για κρατήσεις που έγιναν για τη Βουχάν εν μέσω αυξανόμενων φόβων για την επιδημία που έχει ξεσπάσει από έναν νέο κοροναϊό στην πόλη της κεντρικής Κίνας.

Οι εταιρίες, που επίσης περιλαμβάνουν τις Meituan Dianping και Qunar.com, ανέφεραν σε ξεχωριστή --αλλά παρόμοια ανακοίνωση-- ότι η πολιτική αυτή θα αφορά και χρήστες που έχουν τεθεί σε καραντίνα ή έχουν διαγνωστεί με τον νέο κοροναϊό.

Έως σήμερα, σχεδόν 300 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαγνωστεί με τον νέο ιό, με τη συντριπτική τους πλειονότητα στην Κίνα, και τους περισσότερους εξ αυτών στην Βουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Αυτό έχει προκαλέσει φόβους στους ταξιδιώτες καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν για τις διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς αυτή την εβδομάδα.

Οι διακοπές αυτές είναι παραδοσιακά η υψηλή περίοδος για τον τουρισμό και τις εταιρίες λιανικών πωλήσεων στην Κίνα και το εξωτερικό. Ωστόσο, η επιβεβαίωση από τις υγειονομικές αρχές ότι ο ιός εξαπλώνεται και μέσω ανθρώπινης επαφής και οι προειδοποιήσεις για υψηλή επαγρύπνηση προκαλούν τέτοιες ανησυχίες, ώστε πολλοί θα επιλέξουν θα παραμείνουν σπίτι τους κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας.

Οι ταξιδιωτικές πλατφόρμες κρατήσεων ανακοίνωσαν ότι οι κινεζικές αρχές πολιτικής αεροπορίας και σιδηροδρόμων δεν έχουν ακόμα καθορίσει μια ειδική πολιτική ακυρώσεων αλλά ότι θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών που θέλουν να ακυρώσουν το ταξίδι τους. Κάποιοι ταξιδιώτες δήλωσαν στο Reuters ότι δεν το διακινδυνεύουν.

Η Τζανγκ Σινγιουάν σκόπευε να πάει στο Πουκέτ της Ταϊλάνδης πριν η ίδια και ο σύζυγός της αποφασίσουν να ακυρώσουν χθες τα αεροπορικά τους εισιτήρια.

"Τρεις από τους φίλους μας ακύρωσαν επίσης τα ταξίδια τους. Θα μείνουμε σπίτι σε αυτές τις διακοπές. Φοβάμαι γιατί θυμάμαι πολύ καλά τον SARS", δήλωσε η Τζανγκ, αναφερόμενη στην εξάπλωση το 2002/2003 του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), ενός ακόμα κοροναϊού που ξέσπασε στην Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Τζάο, που θέλησε να δώσει μόνο το μικρό της όνομα και που εργάζεται στην πόλη Σιτζιατζουάνγκ στη βόρεια Κίνα, δήλωσε στο Reuters ότι ακύρωσε τα σχέδιά της για διακοπές στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ με κόστος 400 γιουάν (57,90 δολαρίων). "Το τρένο υψηλής ταχύτητας από την Σιτζιατζουάνγκ προς την Γκουανγκτζόου έχει μετεπιβίβαση στη Βουχάν και θα έπρεπε να περιμένω στη Βουχάν για 42 λεπτά. Δεν μπορώ να το διακινδυνεύσω", δήλωσε.

Οι μετοχές των εταιριών διαχείρισης ξενοδοχείων, αναψυχής και ψυχαγωγίας, αεροπορικών εταιριών και επιχειρήσεων εστίασης έχουν καταγράψει βουτιά τις τελευταίες ημέρες εν μέσω ανησυχιών ότι οι τριγμοί θα εξαπλωθούν ευρύτερα. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι φαρμακοβιομηχανίες, οι πλατφόρμες διαδικτυακών αγορών και οι εταιρίες διανομής θα ευνοηθούν περισσότερο εάν μείνουν σπίτι τους περισσότεροι άνθρωποι.

Τουλάχιστον εννέα κινεζικές αεροπορικές εταιρίες έχουν ανακοινώσει πολιτικές που επιτρέπουν σε ταξιδιώτες που βρίσκονται σε καραντίνα ή έχουν διαγνωστεί με τον ιό να επαναπρογραμματίσουν ή να ακυρώσουν τις πτήσεις τους δωρεάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Beijing Daily.