Πέμπτη 01 Ιουνίου 2023 -

Σε αναβρασμό το Μεξικό: 250 λεηλασίες, 500 συλλήψεις και ένας αστυνομικός νεκρός (Φωτό)Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε, 250 καταστήματα λεηλατήθηκαν και περισσότεροι από 500 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Μεξικό, στις ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή την αύξηση της τιμής της βενζίνης.

Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του προσπαθώντας να εμποδίσει μια ληστεία σε ένα βενζινάδικο στην Πόλη του Μεξικού, κατά τη διάρκεια μιας από τις βίαιες διαδηλώσεις. Ενας συνάδελφός του νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού τραυματίστηκε σε άλλη περιοχή της πόλης, ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της πρωτεύουσας.

Στην πρωτεύουσα καταγράφηκαν 29 ληστείες και βανδαλισμοί και 76 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Στην Πολιτεία του Μεξικού, όπου σημειώθηκαν οι πιο βίαιες ταραχές, οι συλληφθέντες φτάνουν τους 430. Ο Μανουέλ Καρντόνα, ένας υπεύθυνος της εθνικής ομοσπονδίας εμπόρων, ζήτησε την παρέμβαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων ή ακόμη και του στρατού, γιατί η κατάσταση «είναι εκτός ελέγχου» σε πολλές Πολιτείες.

Στην Πόλη του Μεξικού έχουν αναπτυχθεί 9.000 αστυνομικοί που υποστηρίζονται στο έργο τους από 13 ελικόπτερα και 20.000 κάμερες παρακολούθησης.

Η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 20,1% και του ντίζελ κατά 16,5% από την 1η Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο δικαιολόγησε την Τετάρτη αυτές της αυξήσεις χαρακτηρίζοντάς τις «υπεύθυνο μέτρο» λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου διεθνώς.