Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σαουδική Αραβία: "Στόχος μας να κατακτήσουμε το κόσμο των πετρελαίων"



Μία διεθνή επιχείρηση έρευνας και παραγωγής ενέργειας για πρώτη φορά, σχεδιάζει να αναπτύξει η Σαουδική Αραβία διπλασιάζοντας το αργό και το φυσικό αέριο, παρά τις φιλοδοξίες του Βασιλείου να μειώσει την εξάρτησή του από τους υδρογονάνθρακες. Μάλιστα, ο υπουργός ενέργειας και πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου «Saudi Aramco», Khalid al Falih, σημείωσε στους Financial Times ότι η επέκταση στο εξωτερικό θα είναι κριτικής σημασίας για το μέλλον της επιχείρησης.

«Δεν πρόκειται πλέον να είμαστε εσωστρεφείς και επικεντρωμένοι στους πόρους του Βασιλείου», είπε ο Falih. «Προχωρώντας, ο κόσμος θα παίζει στο γήπεδο της Saudi Aramco», τόνισε χαρακτηριστικά. Αν και η Saudi Aramco είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία παγκοσμίως, δεν έχει στραφεί ποτέ στο εξωτερικό για την εξαγωγή πόρων, βασιζόμενη στα τεράστια εγχώρια αποθέματά της. Ερωτηθείς για το αν η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να γίνει διεθνής παίκτης στην ενέργεια, όπως η Royal Dutch Shell ή η Exxon Mobil, αντλώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο εξωτερικό, ο Falih απάντησε: «Σωστά».

Παρά τις διακηρυγμένες προσπάθειες του Σαουδάραβα πρίγκιπα, Mohammed bin Salman να περιορίσει αυτό που ο ίδιος έχει περιγράψει ως «επικίνδυνο εθισμό στο πετρέλαιο» ο Falih περιγράφει ουσιαστικά στους Financial Times τα σχέδια του βασιλείου να αυξήσει τις επενδύσεις του στον κλάδο, στον οποίο παραδοσιακά στηρίζεται.

Αυτό ενδεχομένως να αποκαλύπτει την δυσκολία στο να διαφοροποιήσει ουσιωδώς το αναπτυξιακό μοντέλο της και να απεξαρτηθεί από τα πλούσια έσοδα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έρχονται και οι προσπάθειές της να συντονίσει τις κινήσεις της με τους άλλους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου και να στηρίξει τις τιμές, σε μία περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια ανάπτυξη κατεβάζει ταχύτητα και η «δίψα» για ορυκτά καύσιμα φαίνεται να περιορίζεται.