Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σαλβίνι: Η Ιταλία δεν μπορεί να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης



«Η Ιταλία και η Σικελία δεν μπορούν να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης» διεμήνυσε χθες Κυριακή από τη Σικελία ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας την Παρασκευή, υποσχόμενος πάντως να δείξει «κοινή λογική» για την αποφυγή των ναυαγίων και τον περιορισμό των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

Ο επικεφαλής της Λέγκα πήγε στο νησί για να υποστηρίξει τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές του κόμματός του. Ο ίδιος μέχρι πριν από λίγα χρόνια προπαγάνδιζε υπέρ της απόσχισης του πλούσιου βορρά από την φτωχότερη κάτω Ιταλία και δεν φειδόταν σκληρών εκφράσεων για τον νότο.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, ο Σαλβίνι είχε υποστηρίξει πως «οι ωραίοι καιροί για τους λαθρομετανάστες τέλειωσαν» και κάλεσε τους μετανάστες να «ετοιμαστούν να φτιάξουν βαλίτσες».

«Δεν θα ακολουθήσουμε σκληρή γραμμή», αλλά «μια γραμμή κοινής λογικής», είπε την Κυριακή ο νέος υπουργός Εσωτερικών. Ο ίδιος φάνηκε να μετριάζει ελαφρά τις δηλώσεις του, επανερχόμενος πάντως στη μετωπική επίθεση που έκανε το Σάββατο εναντίον των ναυλωμένων πλοίων των ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες, κατηγορώντας τις πως ενεργούν σαν διακινητές. «Κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι η παράνομη μετανάστευση δεν είναι μπίζνες (...) ορισμένοι βγάζουν λεφτά από παιδιά που μετά πεθαίνουν» και αυτό «με εξοργίζει», υποστήριξε.

Ο Σαλβίνι περιόδευσε στη Σικελία και έκανε τις δηλώσεις αυτές την ημέρα που σχεδόν 50 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε ένα ναυάγιο στην Τυνησία, ενώ άλλοι εννιά - ανάμεσά τους έξι παιδιά - έχασαν τη ζωή τους στα ανοικτά της Τουρκίας, κι ακόμη ένας στα ανοικτά της Ισπανίας.

«Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να ξοδεύονται στις χώρες προέλευσης», είπε ο Σαλβίνι. «Τώρα, αν υπάρχουν ΜΚΟ που θέλουν να δουλεύουν δωρεάν, καλό θα είναι αυτό», πρόσθεσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, αναφερόμενος στις οργανώσεις που συμβάλλουν στην υποδοχή των μεταναστών και των προσφύγων στην ιταλική επικράτεια και σε αυτές που σώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου στο συμβούλιό τους την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, αλλά ο Σαλβίνι έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν θα βρίσκεται εκεί: θα είναι στο ιταλικό κοινοβούλιο, όπου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκα και του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S). Ωστόσο, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι εναντιώνεται στην προταθείσα αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού, η οποία κατ' αυτόν «καταδικάζει» τις μεσογειακές χώρες.