Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Ρωσικά ΜΜΕ: Πώς η Πολωνία «καταλαμβάνει» σταδιακά την Ουκρανία



«Πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν αρχίσει σταδιακά να παραχωρούν στη γειτονική Πολωνία τον έλεγχο σε τομείς της εθνικής οικονομίας», δημοσιεύει το γραφείο Τύπου της ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (φωτογραφία, επάνω, από AP/Czarek Sokolowski).

Σταδιακή εφαρμογή των σχεδίων

Σύμφωνα με αυτό, «Οι πληροφορίες που έλαβε η Υπηρεσία μαρτυρούν τη σταδιακή εφαρμογή από τη Βαρσοβία των εκτεταμένων σχεδίων της για την Ουκρανία.

»Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι δεν αναφερόμαστε μόνο για τη δυνατότητα εισροής “πολωνικών ειρηνευτικών δυνάμεων” στις δυτικές περιοχές αυτής της χώρας, αλλά και για την καθιέρωση ελέγχου στις πιο υποσχόμενες βιομηχανίες της οικονομίας του γειτονικού κράτους».

Οι ρώσοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών σημειώνουν ότι αναφέρονται πρωτίστως στον αγροτικό τομέα.

Ετσι, οι πολωνικές εταιρείες, εκμεταλλευόμενες τη δύσκολη κατάσταση των ουκρανών παραγωγών γεωργικών προϊόντων, «συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης της συγκομιδής», αγοράζουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές.

Αναπόφευκτη χρεοκοπία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό καθιστά αναπόφευκτη τη χρεοκοπία των επιχειρήσεων. Υποτίθεται ότι αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία και γη σε τιμές ευκαιρίας.

«Αυτό μπορεί να καταδειχθεί, για παράδειγμα, από το γεγονός αγοράς μιας νέας καλλιέργειας κριθαριού στα 30 δολάρια ανά τόνο, η οποία είναι σχεδόν πέντε φορές φθηνότερη από το πραγματικό κόστος αυτού του προϊόντος», ανέφερε η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών.

Επισήμανε επίσης ότι παράλληλα με αυτό, οι πολωνικές αρχές επενδύουν στη δημιουργία υποδομής μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης για την απρόσκοπτη εξαγωγή τροφίμων σε αγορές, όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες.

«Η υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών της Βαρσοβίας διευκολύνεται από το νέο νομικό πλαίσιο που δημιούργησε το Κίεβο – ο νόμος για τις ειδικές εγγυήσεις για τους πολωνούς πολίτες που εγκρίθηκε από το Βερχόβνα Ράντα (ουκρανικό Κοινοβούλιο) πρόσφατα, στα τέλη Ιουλίου – και ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση, ο οποίος επιτρέπει την πώληση ουκρανικών βιομηχανικών επιχειρήσεων με έκπτωση 50 τοις εκατό», τόνισε η Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών.

Και πρόσθεσε ότι οι αρχές του Κιέβου έχουν ήδη ουσιαστικά αρχίσει να ξεπουλούν τις δυνατότητες της χώρας.

Εξίσωση δικαιωμάτων

Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουλίου, οι βουλευτές του Ράντα ενέκριναν νομοσχέδιο που εξισώνει τα δικαιώματα των πολωνών πολιτών με τους Ουκρανούς.

Μετά την ψήφιση του νόμου, οι Πολωνοί θα μπορούν να μείνουν νόμιμα στην Ουκρανία χωρίς ειδικές άδειες για ενάμιση χρόνο και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ενός πολίτη της χώρας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Συγκεκριμένα, θα μπορούν να εργαστούν χωρίς άδεια, να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι, να λάβουν εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη και κοινωνικές παροχές.