Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ρωσία: Ζητά ευελιξία από τη Συρία στις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ



Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης θα επιδείξει ευελιξία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.

"Ελπίζουμε πως αυτή η συμμετοχή (της αντιπροσωπείας της Δαμασκού) θα συνεχιστεί με εποικοδομητικό τρόπο... και πως θα επιδειχθεί η απαραίτητη ευελιξία – βεβαίως, εντός λογικών ορίων", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

"Αυτές οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι περιεκτικές .... να συμπεριλαμβάνουν και τους Κούρδους, ώστε να εξευρεθεί μια πραγματικά διαρκής λύση και προκειμένου να μπορέσουν οι ίδιοι οι Σύροι να αποφασίσουν τη μοίρα τους", είπε.

Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα, χαρακτηρίζοντάς τις "βρώμικες διαρροές", τις πληροφορίες για συμφωνία Ρωσίας-Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το μέλλον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

"Οι Αμερικανοί εταίροι μας δεν μπορούν δημόσια να αφήνουν αμφιβολίες για το ότι... μόνο ο συριακός λαός αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το μέλλον της Συρίας", είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

"Και σε αυτές τις βρώμικες διαρροές που διαστρέφουν την πραγματικότητα βλέπουμε προφανώς την ανικανότητα της Ουάσινγκτον να υποχρεώσει κάποιους από τους συμμάχους της στην περιοχή και στην Ευρώπη... να δώσουν στον συριακό λαό το κυριαρχικό δικαίωμα να αποφασίσει τη μοίρα του καθώς και το ποιος θα είναι ο ηγέτης του".

Η αραβική εφημερίδα al-Hayat ανέφερε χθες πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έχει πει σε πολλές αραβικές χώρες πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε ανεπίσημη συμφωνία για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Συρία, περιλαμβανομένης της αναχώρησης του Άσαντ για μια άλλη χώρα σε κάποιο στάδιο που δεν προσδιορίζεται.

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.