Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Ρωσία: Νέος βαλλιστικός πύραυλος θα ενταχθεί στον οπλισμό του ρωσικού στρατού το 2016



Η 29η ειδική μεραρχία (Ιρκούτσκ) πρώτη από τις ομάδες των πυραυλικών στρατευμάτων ειδικού σκοπού θα εξοπλιστεί με το υπερσύγχρονο στρατηγικό συγκρότημα "Rubezh" με το διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-26.

Η ομαδική παραγωγή αυτού του όπλου, κατά την ανακοίνωση του πρακτορείου TASS, μπορεί να ξεκινήσει στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς. Ενώ το 2016 το νέο σύστημα πρέπει να αρχίσει την μαχητική του σκοπιά στη Σιβηρία.

Το "Rubezh" είναι ενός είδους απάντηση της Ρωσίας στην κατασκευή υποδομών της αντιπυραυλικής προστασίας των ΗΠΑ στην Πολωνία, στη Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έμμεσα όαλ αυτά επιβεβαιώνει ένας πολύ σύντομος, αλλά πολύ παραδειγματικός χαρακτηρισμός τον οποίο έδωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν στο νέο στρατηγικό συγκρότημα: αποκάλεσε το RS-26 "δολοφόνο των συστημάτων αντιπυραυλικής προστασίας ".

Το θέμα είναι ότι ο νέος πύραυλος χαρακτηρίζεται από μια πολύ γρήγορη και σύντομη εκκίνηση, το τμήμα εγρήγορσης το περνάει στο διάστημα λιγότερο από 5 λεπτά. Μέσα σε αυτό το διάστημα τα συστήματα παρακολούθησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη δε θα προλάβουν να εντοπίσουν την εκτόξευση. Είναι επίσης σχεδόν αδύνατο να καταστραφεί ο πύραυλος, λαμβάνοντας υπόψη την σχετικά μικρή απόσταση μέχρι το στόχο.

Εκτός από αυτό τον πύραυλο RS-26 σχεδιάζουν να εκτοξεύουν μόνο από το μετακινούμενο συγκρότημα εδάφους, δεν προβλέπεται τοποθέτηση στο φρεάτιο. Ενώ η κινητικότητα του νέου συγκροτήματος εγγυάται την ασφάλειά του στο απαντητικό χτύπημα.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, στο RS-26 θα τοποθετήσουν μπλοκ με εκσυγχρονισμένο μαχητικό εξοπλισμό με αυξημένα χαρακτηριστικά ελιγμών. Οι ειδικοί λένε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης ο πύραυλος συνέχεια θα αλλάζει το ύψος και την κατεύθυνση. Ενώ μετά την αποκόλληση από τον φορέα οι πυρηνικές κεφαλές ατομικής κατεύθυνσης θα συνεχίσουν τους ελιγμούς τους και θα αποκτήσουν έναν τέτοιο ρυθμό που θα γίνουν σχεδόν αόρατες για τα ραντάρ. Όλα αυτά κάνουν το "Rubezh" αήττητο για τα συστήματα της αντιπυραυλικής προστασίας.

Όταν πίσω από τον ωκεανό έμαθαν για νέες στρατηγικές επεξεργασίες της Ρωσίας, η Μόσχα δέχτηκε ολόκληρη καταιγίδα από κατηγορίες. Στη Ουάσιγκτον άρχισαν να λένε για την παραβίαση της Σύμβασης SORT-3 και ότι η Ρωσία παραβλέπει τις υποχρεώσεις για πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς. Είναι όμως κατηγορίες που απολύτως στερούνται εδάφους. Στη σύμβαση SORT απαριθμούνται πυρηνικά συστήματα τα οποία βρίσκονται υπό τον περιορισμό. Ούτε το"Rubezh", ούτε ο νέος βαρύς πύραυλος "Sarmat", οι δοκιμές εκτόξευσης του οποίου μπορούν να αρχίσουν την αρχή της επόμενης χρονιάς, δεν συμπεριλαμβάνονται στη σύμβαση.