Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ρωσία: Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Λευκορωσία κατά της τρομοκρατίας



H Ρωσία, τουλάχιστον αυτό ακούγεται από επίσημα χείλη, σχεδιάζει να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη γειτονική Λευκορωσία για "καθαρά αμυντικούς λόγους" την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. 

Από την πλευρά της, πάντως, η Μόσχα διέψευσε τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες, η χώρα του Πούτιν αναπτύσσει στρατεύματα στη Λευκορωσία δείχνοντας τις πολεμοχαρείς προθέσεις της έναντι της Δύσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση, γνωστή ως "Zapad-2017" ("Δύση-2017"), δεν είναι απειλή για την Δύση, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκαν διάφορες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. 

Ωστόσο, η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ετοιμάζεται πυρετωδώς για μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, μια επίδειξη ένοπλης ισχύος που θα την παρακολουθήσει πολύ προσεκτικά το ΝΑΤΟ με φόντο τις νέες εντάσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Δυτικοί αξιωματούχοι και αναλυτές εκτιμούν ότι δύναμη 100.000 στρατιωτικού προσωπικού με μεγάλη υλικοτεχνική υποστήριξη θα συμμετάσχει στην άσκηση Zapad (Δύση) 17, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λευκορωσία, στο Καλίνινγκραντ (ρωσικός θύλακας μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας) και στην ίδια τη Ρωσία. Η Μόσχα μιλάει για έναν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό στρατευμάτων για να αποφύγει την παρουσία στρατιωτικών παρατηρητών από άλλες χώρες.
   
Η άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, θα γίνει σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ είναι τεταμένες. Η Πολωνία προειδοποιεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος ενός «επιθετικού σεναρίου» κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων "Zapad".

Σύμφωνα με Ρώσους και Λευκορώσους αξιωματούχους, περίπου 13.000 στρατιώτες θα συμμετέχουν στις ασκήσεις.