Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Ρωσία: Κλείνουν σήμερα οι στρόφιγγες φυσικού αερίου προς Πολωνία και Βουλγαρία



Ενεργοποιώντας επί της ουσίας το «όπλο» της ενέργειας, η Ρωσία διακόπτει από σήμερα τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, κλιμακώνοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, η Μόσχα εκπληρώνει την απειλή της να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε χώρες που αρνούνται να πληρώσουν για καύσιμα σε ρούβλια.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει τη ζήτηση κατ’ αρχήν, αλλά τώρα που οι προθεσμίες αρχίζουν να λήγουν, οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τους όρους του Πούτιν ή θα χάσουν κρίσιμες προμήθειες – με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Η είδηση προκάλεσε νέα αναστάτωση στις αγορές, με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται έως και 17%.

Η εξέλιξη αυτή διαφαινόταν εδώ και εβδομάδες, ωστόσο κάποιες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων τις προηγούμενες ημέρες είχαν αφήσει να διαφανεί ότι θα υπήρξε μια λύση για πιθανή διέξοδο από την αντιπαράθεση.

Ωστόσο, η τελευταία κίνηση κατά των μελών της ΕΕ, Πολωνίας και Βουλγαρίας, μάλλον καθιστά λιγότερο πιθανό κάποιο είδος συμβιβασμού. Αφαιρεί επίσης από την εργαλειοθήκη της ΕΕ την επιλογή της επιβολής κυρώσεων στο ρωσικό αέριο, την οποία εδώ και εβδομάδες μελετά.

Και βέβαια πλέον η προσοχή στρέφεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Αλλά και στην Ιταλία, η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Ρώμη εκφράζει φόβους ότι αυτό που συμβαίνει στην Πολωνία μπορεί πλέον να συμβεί και αλλού. Οι ίδιες πηγές που επικαλείται το Bloomberg, τονίζ0υν πάντως ότι δεν διαφαίνεται άμεσος κίνδυνος διακοπής του φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Η Ιταλία είναι επίσης σημαντικός εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, αν και λαμβάνει μέτρα για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της.

«Η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία αντιπροσωπεύει μια ιστορική καμπή στη διμερή ενεργειακή σχέση και μπορεί κάλλιστα να αντιπροσωπεύει την προεπισκόπηση παρόμοιων κινήσεων που θα ακολουθήσουν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Σίμων Ταλιαπιέτρα, ερευνητής στο think tank Bruegel και πρόσθεσε: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει τώρα να εφαρμόσουν όλα τα έκτακτα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους, τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης για να διασφαλίσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού».