Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ραγδαίες εξελίξεις στα Σκόπια: Ο Ζάεφ σκέφτεται να παραιτηθεί



Σε πολιτική αναταραχή βρίσκονται τα Σκόπια, μετά την άρνηση της ΕΕ να δώσει ημερομηνία έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων,ο Ζόραν Ζάεφ , που γύρισε στα Σκόπια πριν το τέλος της Συνόδου Κορυφής, βρίσκεται σε αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις και σκέφτεται να παραιτηθεί, ενώ πιθανές θεωρούνται και οι παραιτήσεις και άλλων μελών της κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζάεφ ένιωσε έντονη απογοήτευση με την επιλογή των Βρυξελλών, που δεν εκτίμησαν όπως έπρεπε τους συμβιβασμούς που έκανε στην επίλυση διαφορών, αλλά ούτε και τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε.

Την ίδια ώρα, μέλη του κόμματος φέρεται ότι επιδιώκουν να προλάβουν μια παραίτηση Ζάεφ και να τον μεταπείσουν από το να παραιτηθεί. Παράλληλα, άλλα μέλη της κυβέρνησης με πόστα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση επίσης θέλουν να παραιτηθούν.

Μέχρι στιγμής, άγνωστο παραμένει εάν τυχόν παραίτηση του Ζάεφ θα οδηγήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές ή θα επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρόεδρο Πενταρόφσκι, που μπορεί να την αναθέσει σε κάποιον άλλον. Πάντως η κυβέρνηση αρνείται να επιβεβαιώσει ή και να διαψεύδει τις φήμες.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, αναμένεται να πραγματοποιήσει διάγγελμα στον λαό. Παράλληλα, προσανατολίζεται να συγκαλέσει εκτάκτως ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ήδη, έχει λάβει πρόσκληση ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι, που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα και καλείται για συνάντηση την Κυριακή.

Οι ραγδαίες εξελίξεις έρχονται μετά το «όχι» Γαλλίας και Ολλανδίας στο άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι να αναβάλλουν το ζήτημα για τον Μάιο.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.