Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πυρκαγιές Καλιφόρνια: Στη μάχη το μεγαλύτερο αεροσκάφος πυρόσβεσης στον κόσμο



Το μεγαλύτερο πυροσβεστικό αεροσκάφος στον κόσμο, επιστρατεύει η Πολιτεία της Καλιφόρνια για να αντιμετωπίσει την τρομακτική σε μέγεθος πυρκαγιά Καρρ που μαίνεται για πάνω από 7 ημέρες στην βόρεια πλευρά της.

Πρόκειται για το  Boeing 747 SuperTanker. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος προέρχεται από την JAL. Από τη στιγμή που αποσύρθηκε, χρησιμοποιήθηκε ως πυροσβεστικό αεροσκάφος έχοντας υποστεί εκτεταμένες μετατροπές για τον σκοπό αυτό και θεωρείται πλέον ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία πυρόσβεσης της Καλιφόρνια.

Το SuperTanker έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 72.000 λίτρα νερού ή επιβραδυντικού υλικού και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητες 600 μιλίων την ώρα.

Βέβαια το σημείο κλειδί για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, δεν είναι τόσο το πόσο γρήγορα μπορούν να πετάξουν αλλά το αντίθετο: Ποια είναι η ελάχιστη ταχύτητα με την οποία μπορούν να πραγματοποιήσουν πυρόσβεση για να γίνεται σωστή σκόπευση της εστίας της φωτιάς.

Η βάση του βρίσκεται στο Κολοράντο και έχει συμμετάσχει κατά το παρελθόν στην κατάσβεση πυρκαγιών σε Χιλή και Ισραήλ, ενώ συμμετείχε και στις μεγάλες πυρκαγιές του 2017 στη Βόρεια Καλιφόρνια.