Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Πυρηνική συμφωνία: Το Παρίσι ζητεί από την Τεχεράνη «σαφείς χειρονομίες» για διάλογο



Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα από τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί η Τεχεράνη να κάνει "σαφείς και άμεσες χειρονομίες" για να "επανέλθει στον σεβασμό των υποχρεώσεών της" όσον αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα και να συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), ανακοίνωσε σήμερα το Ελιζέ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε επίσης στον Ιρανό ομόλογό του "τη βαθιά του ανησυχία" για τις αποφάσεις που έλαβε το Ιράν "κατά παράβαση της συμφωνίας της Βιέννης" για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

"Έχοντας υπενθυμίσει στον Χασάν Ροχανί τις προσπάθειες που κατέβαλε η Γαλλία με τους εταίρους της τα τελευταία χρόνια για την επίτευξη μιας λύσης έπειτα από διαπραγμάτευση, ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους τόνισε ότι είναι σημαντικό το Ιράν να κάνει "άμεσες και σαφείς χειρονομίες", ώστε ο διάλογος να μπορέσει να επαναληφθεί με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας της Βιέννης", αναφέρει σε ανακοίνωση.

Ψήφισμα των Ευρωπαίων στην ΙΑΕΑ

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα παρουσιάσουν ένα ψήφισμα στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) καταδικάζοντας την απόφαση του Ιράν να αναστείλει ορισμένες επιθεωρήσεις του πυρηνικού του προγράμματος.

Η απόφαση αυτή "θα μας οδηγήσει τις ερχόμενες ημέρες να υποβάλουμε μια διαμαρτυρία στο πλαίσιο του Συμβουλίου των κυβερνητών της ΙΑΕΑ", δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης.

Επιβεβαίωσε επίσης πληροφορία από διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας της Βιέννης, έχουν την πρόθεση να θέσουν την Παρασκευή σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο των κυβερνητών κείμενο που καλεί το Ιράν "να επαναλάβει αμέσως το σύνολο του προγράμματος επιθεωρήσεων, που προβλέπεται από αυτή τη συμφωνία.

Το Ιράν, από την πλευρά του, απηύθυνε νέα προειδοποίηση σήμερα να μην υιοθετηθεί ένα τέτοιο ψήφισμα.

Σε μια στιγμή όπου η Τεχεράνη και η διεθνής κοινότητα προσπαθούν να διασώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου ψηφίσματος κινδυνεύει να καταστήσει μάταιες τις προσπάθειες. Ωστόσο επανέλαβε την προσήλωση της ιρανικής κυβέρνησης σε μια συντονισμένη λύση.