Κυριακή 09 Αυγούστου 2020 -
Μερική συννεφιά

27 °C

Σήμερα, 9. Αυγούστου 2020

Πυρά κατά Τραμπ από τον πρώην υπ. Άμυνας Τζιμ Μάτις: «Προσπαθεί να διχάσει τους Αμερικανούς»Σφοδρές επικρίσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγόρησε ότι αποπειράται να «διχάσει» την Αμερική, διατύπωσε ο στρατηγός των Πεζοναυτών ε.α. και πρώην υπουργός Άμυνας της αμερικανικής κυβέρνησης Τζιμ Μάτις, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό - δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει», ανέφερε ο Μάτις σε γραπτή δηλώσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic. «Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει», πρόσθεσε ο απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Παρακολούθησα τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας με οργή και φρίκη», πρόσθεσε, τασσόμενος υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν, όπως επισήμανε, ισότητα δικαιωμάτων.

Μετά τον θάνατο την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς, κύμα διαδηλώσεων σαρώνει δεκάδες αμερικανικές πόλεις, με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν τον ρατσισμό, την αστυνομική βία και τις κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε ειρηνικές κινητοποιήσεις απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας, όμως λεηλασίες και ταραχές έχουν σημαδέψει τις διαμαρτυρίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει σιωπηλός για τα προβλήματα που θίγουν οι διαδηλωτές, προτίμησε έναν πολύ πολεμικό τόνο αναφερόμενος στις ταραχές και τις λεηλασίες, απείλησε να στείλει τον στρατό για να ανακτηθεί ο έλεγχος και αυτοπαρουσιάστηκε ως ο «πρόεδρος του νόμου και της τάξης».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την προσοχή μας να διασπαστεί από μια χούφτα παραβάτες του νόμου. Οι διαδηλώσεις καθορίζονται από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με αρχές που επιμένουν ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των αξιών μας» επισήμανε ο Τζιμ Μάτις για να συμπληρώσει: «Πρέπει να απορρίψουμε και να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία και γελοιοποιούν το Σύνταγμά μας».