Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο μετά την πυρηνική καταστροφή σε πόλη κοντά στο Τσερνόμπιλ - Βίντεο



Η έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, τον Απρίλιο του 1986, οδήγησε στην απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας πυρηνικής ενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο τοποθετήθηκε στην πόλη Πρίπιατ της Ουκρανίας, για πρώτη φορά μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ πριν από περίπου 33 χρόνια, σύμφωνα με το δίκτυο ZIK.

Το Πρίπιατ βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.

Στη ζώνη εξακολουθεί να είναι περιορισμένη η πρόσβαση του κοινού, ωστόσο επιτρέπονται πλέον από τις αρχές οι σύντομες περιηγήσεις για τουρίστες σε ορισμένες περιοχές.

Πρώην κάτοικοι της πόλης έφτασαν στην εγκαταλελειμμένη περιοχή για να παρευρεθούν στην εκδήλωση και να διακοσμήσουν το δέντρο με παιχνίδια και φωτογραφίες από την παιδική τους ηλικία.

Το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ συνέβη στις 26 Απριλίου 1986 κατά τη διάρκεια πειράματος για τη διατήρηση της ψύξης του αντιδραστήρα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Μεγάλη ποσότητα πυρηνικού καυσίμου απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα, μολύνοντας κοντινές πόλεις και μεγάλες περιοχές της σύγχρονης Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.