Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Πρώην καθηγητής της Οξφόρδης-Οδηγία σε Βρετανούς πολίτες: Κανείς δεν πρέπει να πάει στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι



Τους Βρετανούς προτρέπει να μην ταξιδέψουν εκτός της χώρας αυτό το καλοκαίρι, πρώην καθηγητής της Οξφόρδης.«Υπάρχουν πολύ ευρύτατα τμήματα της Ευρώπης που σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν εμβολιαστεί ... οπότε είναι αρκετά ευάλωτα σε νέες παραλλαγές, είτε είναι η ινδική είτε οι υπόλοιπες που σαρώνουν σε ολόκληρη την ήπειρο», εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής της Οξφόρδης Σερ Τζον Μπελ στο Times Radio.

«Δεν νομίζω ότι κανείς θα κάνει διακοπές, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο», όπως είπε.

«Έχοντας ανθρώπους να πετούν γύρω και να επιστρέφουν με όποια τοπική παραλλαγή συναντούν, αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Η Κορνουάλη ή το Μπόρνμουθ δεν είναι τόσο κακές», συνέχισε.

 «Δεν θέλω να χαλάσω το πάρτι, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην παρατείνουμε περισσότερο από όσο πρέπει αυτό, οπότε το να το κάνουμε με προσοχή θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο σε όλους», πρόσθεσε.

Ο Σερ Τζον Μπελ αποκάλυψε επίσης ότι μια μελέτη της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι τα τρέχοντα εμβόλια κατά του Covid-19 λειτουργούν καλά ενάντια στην ινδική παραλλαγή. «Φαίνεται ότι η ινδική παραλλαγή θα είναι ευάλωτη στο εμβόλιο. Τα δεδομένα φαίνονται μάλλον πολλά υποσχόμενα».

«Εάν κάνετε το εργαστηριακό πείραμα, φαίνεται εντάξει. Δεν είναι τέλειο, αλλά δεν είναι καταστροφικά κακό. Υπάρχει μια μικρή μείωση στην ικανότητα εξουδετέρωσης του ιού, αλλά δεν είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα δεν είναι τόσο μεγάλη όση παρατηρείται με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή», εξήγησε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC