Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πούτιν προς Κιμ Γιονγκ Ουν: Θα επεκτείνουμε τις ευρείες και εποικοδομητικές σχέσεις μας



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Alexander Zemlianichenko/via Reuters) ότι οι δύο χώρες θα «επεκτείνουν τις ευρείες και εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις με κοινές προσπάθειες», μεταδίδει το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Επιστολή στον Κιμ

Σε επιστολή του προς τον κ. Κιμ επ’ ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της Βόρειας Κορέας, ο κ. Πούτιν συμπλήρωσε ότι οι στενότερες σχέσεις θα ήταν προς το συμφέρον των δύο κρατών και θα συνέβαλαν να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου και της περιφέρειας της βορειοανατολικής Ασίας, πρόσθεσε το KCNA.

Πυρά κατά Γκουτέρες

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Κιμ Σον Γκιονγκ, κατηγόρησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι επέδειξε «συμπάθεια» προς την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ και τον κάλεσε να «μη ζητάει ούτε να δέχεται διαταγές» από άλλες χώρες για το πώς θα κινηθεί έναντι της Πιονγιάνγκ.

Την αντίδραση του βορειοκορεάτη αξιωματούχου προκάλεσε η δήλωση του Αντόνιο Γκουτέρες στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Σεούλ, ο οποίος δεν δίστασε να διαβεβαιώσει ότι «υποστηρίζει πλήρως την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αναγάγωντάς την σε «θεμελιώδη στόχο για να υπάρξει ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη βαθιά λύπη μου για τα σχόλια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, που χαρακτηρίζονταν από χονδροειδή έλλειψη αμεροληψίας και δικαιοσύνης», ανέφερε ο Κιμ Σον Γκιονγκ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα και αναμεταδόθηκε από το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Λάδι στη φωτιά»

Ο ίδιος είπε επίσης πως η επιδίωξη να υπάρξει «πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας στρέφεται εναντίον «της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας του.

«Θα συμβουλεύαμε τον Γενικό Γραμματέα Γκουτέρες να είναι προσεκτικός», να μην εκστομίζει «επικίνδυνα λόγια» και να μην προβαίνει σε «επικίνδυνες πράξεις», πρόσθεσε ο υφυπουργός, παρομοιάζοντας τις δηλώσεις αυτές με το να ρίχνει κανείς «λάδι στη φωτιά».