Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πούτιν: «Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία θα συνεχίζεται όσο μένει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση»



Ο πόλεμος θα συνεχίζεται στην ανατολική Ουκρανία όσο οι σημερινές ουκρανικές αρχές παραμένουν στην εξουσία, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι σημερινές ουκρανικές αρχές δεν ενδιαφέρονται για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στη διαμάχη που έχει στοιχίσει τη ζωή πάνω από 10.000 ανθρώπων από τότε που ξέσπασε το 2014.

«Όσο θα παραμένουν στην εξουσία, ο πόλεμος θα συνεχίζεται. Είναι πάντα πιο εύκολο να δικαιολογούν τις οικονομικές αποτυχίες από τον πόλεμο επιρρίπτοντας την ευθύνη σε έναν ξένο εισβολέα», συμπλήρωσε ο Πούτιν μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της G20 στο Μπουένος Αιρες.

 

Αναφερόμενος στο «θερμό» επεισόδιο στο στενό του Κερτς, έκανε ξανά λόγο για πρόκληση της Ουκρανίας, κατηγορώντας την ότι τα πλοία της παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα. Συμπλήρωσε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών για την απελευθέρωση των Ουκρανών ναυτών που συνελήφθησαν.

Στο μεταξύ, ο Πούτιν χαρακτήρισε πράγματι αναγκαίο να κάνει μια ουσιαστική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Αμερικανός ακύρωσε το προγραμματισμένο τετ α τετ τους στο Μπουένος Αιρες, μετά τη ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση.

«Είναι κρίμα που δεν μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνάντηση. Νομίζω ότι είναι απαραίτητη. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να συναντηθούμε όταν η αμερικανική πλευρά θα είναι έτοιμη. Τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε είναι πολύ σημαντικά. Πρόκειται κυρίως για τα θέματα στρατηγικής σταθερότητας και μετά, είναι τα θέματα (που σχετίζονται με το πρόβλημα) της μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι μίλησε με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου, για την κρίση με την Ουκρανία. «Μιλήσαμε όρθιοι. Απάντησα στις ερωτήσεις του σχετικά με το περιστατικό στη Μαύρη Θάλασσα. Εχει την άποψή του για αυτό το θέμα, εγώ έχω δική μου, αλλά τον ενημέρωσα για το τι συνέβη», είπε ο Πούτιν.