Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πόσο πληρώνει στην εφορία ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη



Το τελευταίο διάστημα ο Ίλον Μασκ, ιδρυτής των Tesla και SpaceX και πλουσιότερος- με διαφορά- άνθρωπος στον πλανήτη,  έχει εξαγριωθεί για έναν φόρο, που δεν υπάρχει ακόμη - και ίσως δεν θεσπιστεί ποτέ. 

Πρόκειται για τον λεγόμενο φόρο των δισεκατομμυριούχων, που έχει προτείνει ο Γερουσιαστής, Ρον Γουάιντεν, προκειμένου να φορολογηθούν τα μη ρευστοποιηθέντα κεφαλαιουχικά κέρδη από στοιχεία ενεργητικού, όπως είναι οι μετοχές. 

Ο Μασκ έχει δει την περιουσία του να αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, χάρη στο μερίδιο 17%, που διαθέτει στην Tesla. Ωστόσο έχει παραδεχθεί ότι πληρώνει ελάχιστο φόρο, καθώς δεν λαμβάνει μισθό ή μπόνους. Ο Μασκ ουσιαστικά καλείται να πληρώσει στην εφορία κάθε φορά που ρευστοποιεί μετοχές. 

Για αυτό και έθεσε στο Twitter το ερώτημα, εάν πρέπει να πουλήσει το 10% του μεριδίου της στην Tesla, προκειμένου να πληρώσει φόρο. Περίπου 3,5 εκατ. χρήστες συμμετείχαν στη δημοσκόπηση και σε ποσοστό σχεδόν 58% απάντησαν «ναι». 

Ο Μασκ έχει στην κατοχή του περίπου 170 εκατ. μετοχές της Tesla. Καθώς η τιμή της μετοχής είναι κοντά στα 1.165 δολάρια, το 10% από το μερίδιο που έχει στην Tesla, έχει αξία περί τα 20 δισ. δολάρια. Όταν γίνει η ρευστοποίηση θα πληρώσει φόρο 20% ή 4 δισ. δολάρια. 

Το ποσό ακούγεται τεράστιο, αλλά είναι ένα εξαιρετικά μικρό τμήμα της περιουσίας του Μασκ, που ακόμη και μετά την πληρωμή στην εφορία θα συνεχίσει πιθανότατα να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη. Μόνο μέσα στο 2021 η περιουσία του, χάρη στο ράλι της Tesla, έχει αυξηθεί κατά 168 δισ. δολάρια και πλέον υπερβαίνει τα 300 δισ. δολάρια. 

Να σημειωθεί πως έαν ήταν σε ισχύ ο φόρος των δισεκατομμυριούχων που προτείνει ο Γουάιντεν, ο Μασκ θα πλήρωνε φόρο ύψους 40 δισ. δολαρίων.