Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Πορτογαλία-κορωνοιός: Δραματική αύξηση των κρουσμάτων από υποπαραλλαγή της «Όμικρον»



Η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων από την Covid-19 στην Πορτογαλία λόγω της υποπαραλλαγής BA.5 της Όμικρον παρά τις υψηλές θερμοκρασίας ωθεί πρωτεύουσες στην Ευρώπη να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας, η απειλή της οποίας είχε αρχίσει να λησμονείται.

Η Πορτογαλία κατέγραψε 26.848 νέα κρούσματα και 47 θανάτους από την Covid-19 την Τετάρτη – ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων απο τις 17 Φεβρουαρίου, όταν είχαν ανακοινωθεί 51 θάνατοι από τη νόσο, μια ανησυχητική τάση που έρχεται σε αντίθεση με την πορεία της πανδημίας στη γειτονική Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, όπου τα ποσοστά των κρουσμάτων μειώνονται το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Πορτογαλίας, 1.455 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με την Covid-19 αφότου η χώρα μπήκε στο έκτο κύμα της πανδημίας τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η Πορτογαλία έχει τον πέμπτο υψηλότερο στον κόσμο δείκτη θνητότητας από την Covid και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία βρίσκονται σε αύξηση, ωστόσο παραμένουν πολύ κάτω από τις προηγούμενες κορυφώσεις της επιδημίας.

Φοβούνται πλήγμα στον τουρισμό
Τουριστικές επιχειρήσεις εκφράζουν ανησυχίες για την αναζωπύρωση, δηλώνουν ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις μέχρι στιγμής. Ο αριθμός των ξένων τουριστών τον Απρίλιο έφθασαν κοντά στα προς της πανδημίας επίπεδα.