Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πομπέο: Λυπηρό το γεγονός ότι το Γιβραλτάρ επέτρεψε στο ιρανικό τάνκερ να αποπλεύσει



«Λυπηρό» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο το γεγονός ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ έλαβε άδεια να αποπλεύσει, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως ανέφερε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλε να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι το δεξαμενόπλοιο θα συλληφθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Το Ιράν από την πλευρά του προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της σύλληψης του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Το τάνκερ συνελήφθη την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ λόγω υποψιών ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της Ε.Ε., και βρέθηκε στο επίκεντρο μίας διπλωματικής κρίσης. Η Τεχεράνη διέψευσε ότι προορισμός των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ήταν η Συρία. Την Πέμπτη το δεξαμενόπλοιο έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να συλληφθεί ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην Ε.Ε..

Επικαλούμενο στοιχεία της Refinitiv, που παρακολουθεί την πορεία των τάνκερ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε τη Δευτέρα ότι ιρανικό δεξαμενόπλοιο που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διαμάχης ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Δύση κατευθύνεται προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα προς την Καλαμάτα.