Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Πολλοί Εργατικοί βουλευτές θα αψηφήσουν τον Κόρμπιν και θα εγκρίνουν βομβαρδισμό του Ι.Κ.



Πολλά διακεκριμένα στελέχη των Εργατικών θα αψηφήσουν τον νέο ηγέτη του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν και θα ψηφίσουν υπέρ της έναρξης επιδρομών της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος της Συρίας, γράφει η εφημερίδα Sunday Times.

Τα μισά στελέχη της σκιώδους κυβέρνησης του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμα να προσφέρουν την έγκρισή τους στον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επιθυμεί να εξασφαλίσει τη συναίνεση του Κοινοβουλίου για την πραγματοποίηση αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία, σε μια ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Υπάρχει «μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που τάσσεται υπέρ των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία, εάν ο Κάμερον έχει ένα αληθινό σχέδιο για να στοχοθετηθεί» το Ι.Κ., δήλωσε στην εφημερίδα μέλος της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών.

«Η μισή σκιώδης κυβέρνηση θα υποστηρίξει» την έναρξη των επιδρομών, δήλωσε το στέλεχος του Εργατικού Κόμματος.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο κ. Κάμερον είχε εξασφαλίσει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου προκειμένου η βρετανική πολεμική αεροπορία να λάβει μέρος στις επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ι.Κ., αλλά μόνο στο έδαφος του Ιράκ. Είχε ωστόσο διακηρυγμένο στόχο να διευρύνει στο μέλλον την εντολή ώστε στην αποστολή να συμπεριληφθούν επιδρομές και στη Συρία.

Το 2013 το κοινοβούλιο είχε απορρίψει το αίτημα του Ντέιβιντ Κάμερον να εγκριθεί η πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών στη Συρία. Οι Εργατικοί είχαν ταχθεί εναντίον της πρότασης.

Ο νέος ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν παραιτήθηκε εξάλλου το Σάββατο από τη θέση του προέδρου της ειρηνιστικής οργάνωσης Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο (Stop the War Coalition).

«Η δουλειά μου είναι πλέον να ηγηθώ των Εργατικών, περιλαμβανομένου και του αγώνα για ειρήνη και διεθνή δικαιοσύνη, και αυτό απαιτεί όλη την προσοχή μου», ανέφερε στην ανακοίνωση της παραίτησής του ο κ. Κόρμπιν.

Η οργάνωση Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η οποία είχε συσταθεί αρχικά ως ένα κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αντιτίθεται στις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία.

Η δήλωση του στελέχους των Εργατικών που δημοσιεύει η Synday Times σηματοδοτεί το αποκορύφωμα μιας χαοτικής πρώτης εβδομάδας για τον 66χρονο νέο ηγέτη του κόμματος, ο οποίος εξελέγη την 12η Σεπτεμβρίου.

Παρά τη συντριπτική του νίκη, πολλοί βουλευτές των Εργατικών επικρίνουν τις θέσεις του κ. Κόρμπιν για την οικονομία και κρίνουν ότι είναι απίθανο να κερδίσει τις εκλογές του 2020.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας και βρέθηκε στο στόχαστρο του δεξιού Τύπου της Μ. Βρετανίας, διότι δεν τραγούδησε το Ο Θεός Σώζοι τη Βασίλισσα (σ.σ. God Save the Queen, ο εθνικός ύμνος του Ηνωμένου Βασιλείου) όταν είχε ανακρουστεί κατά τη διάρκεια τελετής για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.