Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πολιτική «σφαγή» στις ΗΠΑ: Στο στόχαστρο του Ν.Τραμπ η Fed - Eκτεταμένο «shutdown» & «κραχ» στη Wall Street



Πολιτική "σφαγή" στις ΗΠΑ μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών με τον Ν.Τραμπ να "πυροβολεί" την FED και να εξετάζει την απόλυση του προέδρου της Ομοσπονδιακής τράπεζας.  Παράλληλα εκφράζονται ανοιχτά φόβοι για εκτεταμένο «shutdown» που όμως δεν φαίνεται να απασχολεί τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μέχρι στιγμής 400.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται σε άδεια, άνευ αποδοχών!

Πρόκειται για την τρίτη παύση της λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού μηχανισμού των ΗΠΑ, στην διάρκεια άσκησης της προεδρίας του εν μέσω πληροφοριών για λήψη μέτρων εναντίον της FED!.

Ο N.Tραμπ πέρασε το Σαββατοκύριακο εμβαθύνοντας τις θέσεις του, μέσω συναντήσεων κεκλεισμένων των θυρών, με σκληροπυρηνικούς συντηρητικούς.

Παράλληλα, άφηνε να εννοηθεί μέσω υψηλόβαθμων συνεργατών του ότι μπορεί να αποδεχτεί μία διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι τη νέα χρονιά.

Ο Μικ Μαλβέινι υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Αμερικανού προέδρου.

«Δε νομίζω ότι οι εξελίξεις θα επιταχυνθούν εδώ, για το επόμενο διήμερο» δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι στον Κρις Γουάλας και σε μία συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Η διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ γίνεται εν μέσω των χριστουγεννιάτικων αργιών, ενώ ακολουθεί τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που προκάλεσε στην αμερικανική κυβέρνηση, η αποχώρηση του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Με δεδομένο το κλίμα πολιτικής αναταραχής στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ αναλαμβάνει έναν κομματικό ρόλο, ο οποίος κατά την άποψή του συσπειρώνει τους ψηφοφόρους της δεξιάς.

Είναι ο ρόλος του πολεμιστή των συνόρων!

Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Μίντοους που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) συνέκρινε την στάση του Τραμπ, με την Μάχη του Άλαμο.

Ο Μίντοους υποστήριξε ότι η ιστορική μάχη μεταξύ των Τεξανών και των Μεξικανών νικητών, είναι γνωστή «όχι επειδή νίκησαν, αλλά επειδή έδωσαν μάχη».

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ από τη Νότια Καρολίνα είχε μεσημεριανό γεύμα με τον Μίντοους και τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο, το Σάββατο, ενώ υποστήριξε ότι οι Δημοκρατικοί και η ηγεσία τους είναι η αιτία που οδηγεί την χώρα σε μία παρατεταμένη πολιτική σύγκρουση.

«Γερουσιαστή Σούμερ δεν θα εγκαταλείψουμε το τείχος», δήλωσε ο Γκράχαμ αργότερα το Σάββατο, αναφερόμενος στον ηγέτη της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

«Θα χτίσουμε ένα τείχος κι αυτή ακριβώς είναι η αιτία της διαμάχης με όλους αυτούς τους Αμερικανούς που θέλουν από εμάς να εγκαταλείψουμε το τείχος και να ανοίξουμε τα σύνορα»,τόνισε ο Γκράχαμ.

Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει με πολιτικούς όρους και για το νότιο συνοριακό τείχος να είναι ο «απόλυτος νικητής» έχει ξεκαθαρίσει στα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησής του ότι είναι «ξεκάθαρος» σχετικά με τις προσδοκίες που έχει για την χρηματοδότηση διαφορετικών «φυσικών φραγμών» στην μετανάστευση. «Είμαστε ανοιχτοί σε πολλές και διαφορετικές επιλογές για τα ζητήματα αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον Γερουσιαστή Γκράχαμ: «Πρόκειται για αυτούς που μισούν τον Τραμπ τόσο πολύ και θέλουν να τον δουν να αποτυγχάνει, ενώ δεν μπορούν να καταλάβουν ότι χρειάζεται να νικήσει η Αμερική».

Μπροστά από τον Λευκό Οίκο, οι πολίτες δεν μπορούσαν να δουν σήμερα από κοντά το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ουάσιγκτον, καθώς ο χώρος παραμένει κλειστός για το κοινό και τα σκουπίδια ξεχειλίζουν, εξαιτίας του shutdown, αφού οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, έχουν αναστείλει μερικώς τη λειτουργία τους, ελλείψει πολιτικής συμφωνίας για την χρηματοδότηση του αντιμεταναστευτικού τείχους που επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παραμονές Χριστουγέννων, τα οποία θα περάσει στην Ουάσιγκτον αντί για την ηλιόλουστη εξοχική κατοικία του στη Φλόριντα λόγω του shutdown, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ειρωνεύτηκε τα ΜΜΕ, που σχολιάζουν ατέρμονα την απομόνωσή του, μετά τις ηχηρές παραιτήσεις στην κυβέρνησή του και τις διαπραγματεύσεις που έχουν οδηγηθεί σε τέλμα με επίκεντρο το σχέδιό του για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

«Είμαι ολομόναχος (ο καημένος) στο Λευκό Οίκο περιμένοντας τους Δημοκρατικούς να επιστρέψουν και να εγκρίνουν μια συμφωνία για την Ασφάλεια στα Σύνορα, την οποία χρειαζόμαστε απεγνωσμένα» έγραψε σήμερα στο Twitter.

«Σε πρακτικό επίπεδο όλοι οι Δημοκρατικοί τους οποίους αντιμετωπίζουμε σήμερα, στήριζαν σθεναρά ένα Τείχος στα Σύνορα ή έναν Φράκτη, εως ότου αυτό αποτελέσει μια μεγάλη υπόσχεση της προεκλογικής μου εκστρατείας για το 2016» είχε καταγγείλει λίγο νωρίτερα.

Από τα παράθυρα του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε χωρίς αμφιβολία να διαπιστώσει τις επιπτώσεις του shutdown, από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα, καθώς υπουργεία έθεσαν 400.000 δημοσίους υπαλλήλους σε άδεια, άνευ αποδοχών.

Άλλοι 400.000, που εργάζονται σε υπηρεσίες που κρίνονται απαραίτητες (τελωνεία, ασφάλεια αερολιμένων, υγειονομικές υπηρεσίες κ.α) είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται τακτικά, μεσούσης της περιόδου των εορτών.

Το shutdown επηρεάζει σημαντικά υπουργεία όπως το Εσωτερικής Ασφάλειας, που διαχειρίζεται τα σύνορα, την ομοσπονδιακή αστυνομία, των Μεταφορών, της Οικονομίας, αλλά και των Εσωτερικών, που επιβλέπει τη λειτουργία των εθνικών πάρκων.

Αυτή είναι η περίπτωση του Εθνικού Πάρκου της Ουάσιγκτον, μιας μεγάλης έκτασης με πράσινο στην καρδιά της αμερικανικής πρωτεύουσας, και του περιφραγμένου χώρου, μπροστά από τον Λευκό Οίκο, όπου δεσπόζει το «εθνικό χριστουγεννιάτικο δέντρο», μαζί με μικρότερα χριστουγεννιάτικα δεντράκια, που αντιπροσωπεύουν τις 50 αμερικανικές πολιτείες.

«Η ζώνη παραμένει κλειστή, λόγω της αναστολής των ομοσπονδιακών προϋπολογισμών» γράφει μία αφίσα.

Προς τον Λευκό Οίκο και μπροστά από τον μεγάλο οβελίσκο του Μνημείου, τα σκουπίδια ξεχειλίζουν.

Φορώντας γυαλιά στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, ο Άντρεα Λεοντσίνι και η σύζυγός του Ρομπέρτα ήρθαν από τη Ρώμη για τον μήνα του μέλιτος τους, τον οποίο διαταράσσει το shutdown.

Στη Φιλαδέλφεια, δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν το ιστορικό κτίριο, όπου υπογράφηκαν οι διακηρύξεις της Ανεξαρτησίας και το αμερικανικό Σύνταγμα.

«Φεύγουμε σήμερα για Νέα Υόρκη» είπε η Ρομπέρτα.

«Ελπίζουμε να καταφέρουμε να δούμε όλα όσα είχαμε προβλέψει».

Καλό νέο για εκείνους, το γεγονός ότι το Άγαλμα της Ελευθερίας θα παραμείνει ανοικτό χάρη στην χρηματοδότηση της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Δημοκρατικοί: Δύσκολη η εξεύρεση λύσης για το κυβερνητικό «shutdown»

Τα δύο ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσαν σήμερα ότι είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης για την μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (το λεγόμενο shutdown), καθώς ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επηρεάζεται από συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Όσο ο πρόεδρος καθοδηγείται από την «House Freedom Caucus» είναι δύσκολο να δούμε πως μπορούμε να βρούμε μια λύση η οποία θα περάσει και από την Βουλή και από την Γερουσία για να δοθεί ένα τέλος στο shutdown του Τραμπ», υπογράμμισαν σε κοινή τους ανακοίνωση ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ και η Νάνσι Πελόσι, ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή.

Η House Freedom Caucus είναι μια ομάδα συντηρητικών βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην οποία συμμετέχουν οι πλέον πιστοί υποστηρικτές του Τραμπ στο Κογκρέσο.

Κραχ στη Wall Street - Βουτιά 600 μονάδων για τον Dow Jones

Μετά την χειρότερη εβδομάδα του, την τελευταία δεκαετία, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε και πάλι μεγάλη πτώση, σε μια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από τις πολιτικές αναταράξεις στην Ουάσινγκτον και την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 21.792,2 μονάδες, μειωμένος κατά 653,17 μονάδες ή -2,91%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας απόλεσε 140,08 μονάδες (-2,21%) και έκλεισε στις 6.192,92 μονάδες.

Ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.351,1 μονάδες, με απώλειες 65,52 μονάδων ή -2,71%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του S&P από τον Απρίλιο του 2017. Ο δείκτης έχει χάσει 19,8% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν είχε φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν μειωμένη σε διάρκεια, λόγω της γιορτής των Χριστουγέννων.

Επίθεση Τραμπ σε Fed: "Είναι το μοναδικό πρόβλημα της οικονομίας μας"

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα «το μοναδικό πρόβλημα της οικονομίας» της χώρας, λίγες μόλις ημέρες αφότου η Fed αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια και να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2018 και το 2019.

«Το μοναδικό πρόβλημα της οικονομίας μας είναι η Fed», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Δεν νιώθουν την αγορά, δεν καταλαβαίνουν τους εμπορικούς πολέμους», πρόσθεσε.

Για τον Τραμπ «η Fed μοιάζει με δυνατό γκόλφερ που δεν μπορεί να βάλει το μπαλάκι στην τρύπα γιατί του λείπει η ακρίβεια».

Την περασμένη εβδομάδα είχε καλέσει τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, να μην αυξήσει τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν "λανθασμένη".

Το Σαββατοκύριακο, το CNN και το Bloomberg μετέδωσαν ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να απολύσει τον Πάουελ, που ο ίδιος είχε επιλέξει για τη θέση αυτή. Η πληροφορία αυτή ωστόσο διαψεύστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.