Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Πολιτική εντολή για διάλογο με την Τουρκία θα αναζητήσει ο Μπορέλ



Την πολιτική εντολή για να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με στόχο την αποκλιμάκωση και τον τερματισμό των παράνομων γεωτρήσεων, θα αναζητήσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ από το Συμβούλιο  Εξωτερικών Υποθέσεων που διεξάγεται σήμερα με φυσική παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Κατά το πρώτο, μετά από τέσσερις μήνες βιντεοδιασκέψεων, ΣΕΥ με φυσική παρουσία, “ο  Ύπατος Εκπρόσωπος θα φέρει ιδέες στους Υπουργούς, για το πως θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, πάντα με στόχο την αποκλιμάκωση”, δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε περί τους 60 ανταποκριτές στις Βρυξέλλες την Παρασκευή μέσω βιντεοκλήσης.

Συγκεκριμένα, ο κοινοτικός αξιωματούχος που είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο για το ΣΕΥ, απαντώντας σε σχετική  ερώτηση διευκρίνισε ότι “θα είμαστε ικανοποιημένοι αν το Συμβούλιο καταλήξει σε συναίνεση για να δώσει πολιτική εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για να προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης”.

“Ο Ύπατος  Εκπρόσωπος αφού πήγε σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο, πέταξε πάνω από την ΑΟΖ στα σύνορα της ΕΕ, θα ξεκινήσει μια σε βάθος συζήτηση και θα θέσει όλες τις ερωτήσεις στο τραπέζι των Υπουργών”, επεσήμανε.  “Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα θέσει τις πράξεις της Τουρκίας σε Λιβύη, Συρία και Ανατολική Μεσόγειο για εις βάθος συζήτηση”, σημείωσε. “Η ιδέα είναι να παρουσιάσουμε την έκθεση μας μετά την επίσκεψη στην περιοχή και θα φέρουμε προτάσεις για το πως θα ξεμπλοκάρουμε την κατάσταση”.

“Ο σκοπός του Υπάτου Εκπροσώπου είναι η αποκλιμάκωση” και “να τερματιστούν οι παράνομες γεωτρήσεις”, είπε. “Ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ετοιμάσει κάποιες ιδέες που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ και τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας”, επεσήμανε.

Απαντώντας σε συγκεκριμένο ερώτημα για το αν και κατά πόσο “θέμα πρόσθετων κυρώσεων” προς την Άγκυρα βρίσκεται στο τραπέζι των Υπουργών ο κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι “ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν θα θέσει θέμα κυρώσεων, αλλά αν κάποιος Υπουργός το επιθυμεί μπορεί να το κάνει”.  

Ερωτηθείς σχετικά με νέα ενδεχόμενη πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού και προσφυγής Ελλάδας και Τουρκίας στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα, τόνισε ότι “στο τέλος της ημέρας χωρίς λύση  στο πρόβλημα του νησιού (Κυπριακό) δεν υπάρχει πραγματική και μόνιμη λύση, όμως η έναρξη διαπραγματεύσεων για αυτό είναι στο χέρι των ΗΕ και του ΓΓ, όχι στο χέρι της ΕΕ να τις διεξάγει". Χαρακτήρισε δε καλές τις ιδέες όπως η διάθεση των εσόδων από το αέριο.  

Ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι “ο επιμερισμός των κερδών είναι το κλειδί για την βελτίωση της κατάστασης”. Απαντώντας σε έτερη ερώτηση τόνισε ότι "είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα αν έσοδα θα πρέπει να διαμοιραστούν ήταν πάντα κομμάτι στο διακοινοτικό διάλογο εδώ και πάρα πολλά χρόνια". “Το έθεσε ο Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης στον κ.Ακιντζί και το αντίστροφο, αλλά δεν υπήρξε ως τώρα συμφωνία”.

"Η Ελλάδα η Τουρκία και το ΗΒ είναι εγγυήτριες δυνάμεις, όλοι έχουν κάποιο έννομο συμφέρον", δήλωσε και διευκρίνισε ότι “όμως η γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας είναι παράνομη".

Επιπλέον, ο αξιωματούχος περιέγραψε το ιστορικό και επέρριψε στη συμπεριφορά της Τουρκίας την επιδείνωση της σχέσης της με την ΕΕ, από το πάγωμα των ενταξιακών κεφαλαίων, ως την περικοπή των κονδυλίων και τις κυρώσεις του Νοεμβρίου του 2019.

“Τη Δευτέρα επιθυμούμε συναίνεση για να μιλήσουμε με την Τουρκία, να έχουμε συμφωνία για τις γεωτρήσεις και για το πως θα προχωρήσουμε”, διευκρίνισε. "Εμείς δεσμευόμαστε σε ένα στόχο, αν αυτοί μετακινούν το τέρμα τότε αυτό δεν είναι δική μας ευθύνη", σημείωσε σε σχέση με την ως  τώρα πορεία της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας.

Επεσήμανε τέλος ότι η Λιβύη θα συζητηθεί και ξεχωριστά ως ζήτημα, μετά την Τουρκία, με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας του Βερολίνου για την ειρήνευση στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθεί και ο ρόλος της επιχείρησης “Irini” για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ.

Το ΣΕΥ ξεκινά στις 9:30 το πρωί τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 14:00 ώρα Βρυξελλών. Η Τουρκία είναι το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί μετά την ανασκόπηση της κατάστασης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Οι Υπουργοί θα εξετάσουν επιπλέον και το ζήτημα του Χονγκ-Κονγκ σε σχέση με τι τελευταίες αποφάσεις της Κίνας και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο διάλογο Πρίστινας - Βελιγραδίου.