Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δεν σχεδιάζονται άλλες προσαρτήσεις εδαφών λέει ο Πεσκόφ



Η ρωσική προεδρία ανέφερε χθες Πέμπτη ότι η Μόσχα δεν έχει σκοπό να προχωρήσει στην προσάρτηση άλλων τομέων της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax δείχνοντας έτσι ότι η Μόσχα στοχεύει στο να διατηρήσει τα εδάφη που κατέλαβε παράνομα από την ουκρανική επικράτεια.

Άλλωστε η αντίσταση των Ουκρανών φαίνεται πως έχει αλλάξει τη στρατηγική της Ρωσίας ενώ οι ρώσοι στρατιώτες αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλημάτων, όπως ελλείψεις πυρομαχικών και προβλήματα ανεφοδιασμού.

«Μένει πολλή δουλειά να γίνει»

Ο Πεσκόφ ωστόσο, ανέφερε ότι μένει «πολλή δουλειά να γίνει» για να «απελευθερωθούν» οι προσαρτημένες περιφέρειες από τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, η διακηρυγμένη πρόθεση της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, είναι διαρκής απειλή.

Από την πλευρά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκαθάρισε ότι οι επιθέσεις κατά των υποδομών στην Ουκρανία θα συνεχιστούν ενώ προέβλεψε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι μια «μακρά διαδικασία».

Συνεχίζεται η ουκρανική αντίσταση

Οι αρχές στη Σεβαστούπολη ανακοίνωσαν χθες ότι ουκρανικό UAV έπληξε τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

«Ο κίνδυνος χωρίς αμφιβολία συνεχίζεται, διότι η ουκρανική πλευρά συνεχίζει στη γραμμή της οργάνωσης τρομοκρατικών επιθέσεων», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, φάνηκε ότι η αντιαεροπορική άμυνα είναι αποτελεσματική.

Ακόμη, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας απέρριψε τη θέση που εκφράστηκε πρόσφατα από τη Γερμανία, κατά την οποία η Ουκρανία δεν είναι υποχρεωμένη να περιορίζεται σε στρατιωτικές ενέργειες στο έδαφός της στον πόλεμο που διεξάγει μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού την 24η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ, η θέση αυτή εγείρει κίνδυνο περαιτέρω διεύρυνσης της ένοπλης σύρραξης.

Τομείς της ρωσικής επικράτειας, ιδίως βάσεις της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, υπέστησαν επανειλημμένα βομβαρδισμούς τις τελευταίες εβδομάδες. 

Ο Πούτιν γνωρίζει την αλήθεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έιβριλ Χέινς ανέφερε ότι πλέον ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, γνωρίζει αρκετά πράγματα για το πως εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Μόσχα.

Καθώς ο πόλεμος κρατά πολύ περισσότερο από τις αρχικές προβλέψεις του Κρεμλίνου και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί σημαντικές ήττες αναγκαζόμενες να αποχωρήσουν από ουκρανικά εδάφη που είχαν καταλάβει, όπως το Χάρκοβο, τη Χερσώνα και τμήματα του Ντονμπάς, ο Πούτιν είναι σαφώς καλύτερα πληροφορημένος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο στρατός του, είπε η Χέινς.

«Νομίζω πως κατανοεί καλύτερα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο (ρωσικός) στρατός. Όμως δεν είναι ακόμα σαφές αν έχει την πλήρη εικόνα του πόσο μεγάλες είναι οι προκλήσεις (…), σημείωσε.