Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 -
Μερική συννεφιά

13 °C

Σήμερα, 25. Νοεμβρίου 2020

«Πιστοποιητικό υγιούς τουρισμού»: Το νέο «όπλο» που ρίχνει στη μάχη του τουρισμού η Τουρκία..


Η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων φέτος

Ένα νέο «όπλο» ρίχνει στη… μάχη του τουρισμού η Τουρκία προκειμένου να βοηθήσει τον ζωτικό τομέα του τουρισμού να ανακάμψει φέτος το καλοκαίρι, μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Με ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο ονομάζει «πιστοποιητικό υγιούς τουρισμού», η Τουρκία ευελπιστεί να προσελκύσει τους απανταχού τουρίστες, ώστε να την προτιμήσουν για τις φετινές διακοπές τους και έτσι να κερδίσει μαζί με την εμπιστοσύνη και το… συνάλλαγμά τους.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Ερσόι, στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters πρόκειται για πιστοποιητικά, τα οποία θα διαθέτουν τα μέσα μεταφοράς, τα αεροδρόμια, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες και τα καταλύματα της Τουρκίας στα τουριστικά θέρετρα που θα παρέχουν διεθνείς εταιρείες πιστοποίησης και τα οποία θα εγγυώνται εγγράφως ότι πληρούν τις προδιαγραφές και τα κριτήρια υγιεινής. Οι πληροφορίες θα αποσταλούν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και θα είναι προσβάσιμες στους ξένους τουρίστες.

Το «πιστοποιητικό υγιούς τουρισμού» στοχεύει να πείσει τους ταξιδιώτες ότι παρά την παγκόσμια πανδημία, οι παραλίες και οι ιστορικοί θησαυροί της Τουρκίας θα είναι ασφαλείς για επίσκεψη φέτος και ότι θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι παντού.

Η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει το 50% των ξενοδοχείων φέτος

«Όσο πιο διαφανείς και ακριβείς πληροφορίες δίνουμε, τόσο περισσότερο θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των τουριστών», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Ερσόι, στο Reuters, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ανοίξει τουλάχιστον τα μισά ξενοδοχεία της χώρας φέτος.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού, στα αεροδρόμια θα υπάρχουν επίσης αίθουσες για τεστ COVID-19 και όσοι προσέρχονται από χώρες χωρίς να έχουν εξεταστεί στον Covid-19 τις τελευταίες 72 ώρες πριν από την πτήση, θα εξετάζονται στα τουρκικά αεροδρόμια.

Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ θα μετριέται και η θερμοκρασία τους με ειδικά θερμόμετρα στο μέτωπο.

Αβέβαιη η φετινή τουριστική κίνηση στην Τουρκία

Παρά τις διαβεβαιώσεις και τα πιστοποιητικά, πάντως, στην τουρκική τουριστική βιομηχανία υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το διεθνές ενδιαφέρον φέτος των τουριστών για την Τουρκία.

«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αυτή θα είναι μια αργή διαδικασία», δήλωσε στο Reuters ο Ερκάν Γιαγτζί, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Επενδυτών Μεσογείου. «Το άνοιγμα του 50% (των ξενοδοχείων) τον Ιούλιο θα ήταν μεγάλη επιτυχία κατά τη γνώμη μου», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος αντίστοιχα της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Τουρκίας, Φιρούζ Μπαγλίκαγια, δήλωσε ότι οι κύριες αφίξεις από το εξωτερικό δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, και η Ρωσία, ο κορυφαίος πελάτης της Τουρκίας, η οποία έστειλε πέρυσι 7 εκατομμύρια τουρίστες, θα ξεκινήσει αργότερα από άλλες χώρες.

Η ταξιδιωτική εταιρεία TUI δήλωσε ωστόσο ότι έχει ανοίξει προσφορές για διακοπές στην Τουρκία από τις 15 Ιουνίου, ενώ και η ολλανδική αεροπορική εταιρεία ταξιδιών αναψυχής Corendon ελπίζει να ξεκινήσει την αποστολή γκρουπ στην Τουρκία στα τέλη Ιουνίου. Η εταιρεία θα διεξάγει μάλιστα το τεστ κορονοϊού πριν οι Ολλανδοί παραθεριστές πετάξουν.

Αυτό το καλοκαίρι διακυβεύεται η σωτηρία της τουρκικής οικονομίας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία ανέβηκε το 2019 στην 13η θέση παγκοσμίως λόγω των εσόδων που κατέγραψε στον τουρισμό. Πέρυσι 52 εκατ. τουρίστες επισκέφτηκαν την Τουρκία και τα έσοδα έφτασαν τα 34,5 δις. δολάρια, αυξημένα κατά 17% σε σχέση με το 2018.

Ο τουρισμός αποτελεί εξάλλου το 15% του ΑΕΠ της Τουρκίας, όμως φέτος  αντιμετωπίζει μία μεγάλη ύφεση λόγω της υποτίμησης της λίρας και του κορονοϊού.

Εκτιμάται ότι τα κέρδη σε ξένο νόμισμα από τον τουρισμό ενδέχεται να μειωθούν κατά 60-70% φέτος, με το μέγεθος της εγχώριας αγοράς να μειώνεται επίσης κατά το ήμισυ.

Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της τον Μάρτιο στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά τις πρώτες διεθνείς πτήσεις από τα μέσα του επόμενου μήνα.

Το αρχικό τεστ θα είναι ο εσωτερικός τουρισμός, αλλά το πραγματικό έπαθλο θα είναι οι ξένοι τουρίστες που θα έρθουν φέτος στην Τουρκία.

«Χωρίς αυτούς, δεν έχει νόημα να ανοίξουμε», παραδέχεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Τουρκίας. Τους πρώτους 4 μήνες του 2020 η τουριστική κίνηση στην Τουρκία έπεσε κατά -51.20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019, με τον Απρίλιο να καταγράφει ίσως το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών σε είσοδο ξένων επισκεπτών, δηλ.  -99.3%.

Με τη σωτηρία της οικονομίας να διακυβεύεται φέτος, η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και κάποιες εβδομάδες σε εντατικές επαφές με 70 χώρες, προκειμένου να τις πείσει ότι η Τουρκία αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό για διακοπές μετά τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων απομόνωσης.

Πηγή ethnos.gr

Μαρία Ζαχαράκη