Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι το πεπρωμένο μας», τόνισε ο Κοσοβάρος Πρωθυπουργός



«Το Κόσσοβο καταδεικνύει ότι με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μπορείς να πας καλύτερα και με την ανάπτυξη» τόνισε ο Κοσοβάρος Πρωθυπουργός, Άλμπιν Κούρτι, στο συνέδριο του Economist.

«Χάρη στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να διευρύνουμε την οικονομία μας και να ανακατανέμουμε δίκαια τον παραγόμενο πλούτο. Ανεβήκαμε κατά δεκαεπτά θέσεις στο δείκτη της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά και κατά δεκαπέντε θέσεις για την ελευθερία του Τύπου. Άρα η δημοκρατία και οικονομία πάνε χέρι-χέρι» ανέφερε ο κ. Κούρτι και προσέθεσε:

«Πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι το πεπρωμένο μας. Θα κάνουμε αίτηση για πλήρες μέλος στην ΕΕ αυτή χρονιά και για το Συμβούλιο της Ευρώπης, γιατί οι πολίτες μας θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Ο κ. Κούρτι χαρακτήρισε «ρωσικό φασισμό» την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ άφησε αιχμές και για τη μη εφαρμογή των κυρώσεων της δύσης κατά της Ρωσίας από την κυβέρνηση της Σερβίας και, σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του, πρόσθεσε : «Δεν μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι μεταξύ της φωτιάς και του πυροσβέστη. Αυτό σημαίνει ότι είναι κανείς κυνικός . Δεν υπάρχει περιθώριο για ουδετερότητα. Η ελπίδα, το πάθος πρέπει να υπερνικήσουν την κυνικότητα».

Ο κ. Κούρτι εναπόθεσε την ελπίδα του στο «ηγετικό παράδειγμα» του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι και η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο δημιουργεί μια ευνοϊκή συγκυρία για την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και προσέθεσε:

«Η λύση για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ΕΕ. Θα εξασφαλίσουμε ότι κανείς αυταρχικός ηγέτης δε θα επικρατήσει. Η ΕΕ πρέπει να αναπτυχθεί οργανικά, πρέπει να αναδείξουμε τις ευρωπαϊκές αξίες, προχωρώντας τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη πολιτικής σταθερότητας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ