Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Το πιο επικίνδυνο αεροδρόμιο στον κόσμο, έχει το όνομα γνωστού νησιού των Κυκλάδων



Είναι περικυκλωμένο από βουνά. Και όπως φαίνεται είναι δύσκολο να προσγειωθείς σε αυτό. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως μόλις 8 πιλότοι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν άδεια για να προσγειώσουν αεροσκάφος εκεί.

Το όνομα του αεροδρομίου παραπέμπει σε ελληνικό νησί. Ονομάζεται «Πάρο» και βρίσκεται στο Μπουτάν, στην οροσειρά των Ιμαλαίων, ανάμεσα σε ψηλά και απόκρημνα βουνά. Βρίσκεται 2,7 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με το ύψος των βουνών που το περικλείουν να ξεπερνούν τα 5.500 μέτρα.

Μέχρι το 2011, μόλις μια εταιρεία επιτρεπόταν να το χρησιμοποιεί. Σήμερα μόλις 8 καλά εκπαιδευμένοι πιλότοι επιτρέπεται να προσγειώσουν τα αεροσκάφη του στον διάδρομο του που έχει μήκος μόλις 1.982 μέτρα.

Εκτός από τις πλαγιές των βουνών, το αεροδρόμιο έχει δεκάδες σπίτια γύρω του, με τα αεροπλάνα πολλές φορές να περνάνε σε ελάχιστη απόσταση από τις στέγες τους. Ο καιρός δεν είναι πάντα σύμμαχος και ειδικά όταν οι άνεμοι είναι ισχυροί, η προσγείωση δεν είναι καθόλου εύκολη. Επιβάτες που έχουν βιώσει την εμπειρία της προσγείωσης στο «Πάρο», την έχουν βρει τουλάχιστον «τρομακτική».

Υπάρχουν κι ένας ακόμα πιο σημαντικός λόγος που το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι το πιο επικίνδυνο στον κόσμο. Η απογείωση και η προσγείωση επιτρέπεται μόνο τις πρωινές ώρες, ενώ οι πιλότοι δεν βασίζονται στα όργανα πλοήγησης που διαθέτουν, αλλά στην κρίση τους! Πάντως παρά την επικινδυνότητα, η θέα πάνω από το αεροπλάνο πάνω από τα Ιμαλάια και τον ποταμό Πάρο είναι εκπληκτική…

πηγη: e-daily