Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

ΠΓΔΜ: Αντίδραση ΥΠΕΞ για συναντήσεις των ηγετών των αλβανικών κομμάτων σε Τίρανα και Πρίστινα



Την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι προκάλεσαν οι συναντήσεις που είχαν πρόσφατα στα Τίρανα και την Πρίστινα οι ηγέτες των αλβανικών κομμάτων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και στις οποίες διαμορφώθηκε κοινή πλατφόρμα αιτημάτων προκειμένου να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση στα Σκόπια.

Ο κ. Πόποσκι κατηγορεί τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον πρόεδρο του Κοσσόβου Χάσιμ Θάτσι, υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις, για ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας του και παραβίαση των κανόνων καλής γειτονίας.

Σε δήλωσή του, μετά την γνωστοποίηση της κοινής πλατφόρμας που έδωσαν στην δημοσιότητα τα τρία αλβανικά κόμματα που εισήλθαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ στην οποία ζητούν μεταξύ άλλων την καθιέρωση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, την έναρξη συζήτησης για αλλαγή της σημαίας του κράτους, κ.α, ο κ. Πόποσκι αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Είναι απρεπές και ακατάλληλο όταν πρωθυπουργός ή πρόεδρος γειτονικής χώρας αναμειγνύεται άμεσα στις εσωτερικές υποθέσεις. Πρόκειται για μία επικίνδυνη προσέγγιση σε έναν τόπο με πολυπολιτισμική παράδοση και απέχει μακράν από την πρακτική της καλλιέργειας σχέσεων καλής γειτονίας".

Μετά τις εκλογές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ, δρομολόγησε την διαδικασία των διερευνητικών εντολών την οποία έχει στα "χέρια" του ο απερχόμενος πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου, το VMRO DPMNE, έλαβε τις περισσότερες ψήφους.