Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ



Τον θάνατο του Χόσνι Μουμπάρακ, πρώην προέδρου της Αιγύπτου, ο οποίος καθαιρέθηκε από το αξίωμά του το 2011 έπειτα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις της Αραβικής Άνοιξης, μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ.

Η πτώση του Μουμπάρακ έδειξε τότε να σηματοδοτεί μια αλλαγή σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και ενάντια στην κατεστημένη πολιτική τάξη, ενώ υποδήλωνε ακόμη και οι ισχυροί ηγέτες του θα μπορούσαν να διωχτούν.

Είχε κυβερνήσει τη χώρα από το 1981 έως το 2011 και ήταν 91 ετών.

Μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία, είχε καταδικαστεί για διαφθορά, αλλά και για τις ευθύνες για δολοφονίες πολιτών. Παρέμεινε στη φυλακή για έξι χρόνια, για να αποφυλακιστεί το 2017 όταν απαλλάχθηκε από την πλειονότητα των κατηγοριών. 

Ποιος ήταν

Ο Χόσνι Μουμπάρακ γεννήθηκε στις 4 Μαΐου 1928 και το 1949 εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορική Ακαδημία, ως πιλότος. Υπηρέτησε ως αξιωματικός της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας από διάφορες θέσεις.

Από τον Φεβρουάριο του 1959 έως τον Ιούνιο του 1961, έκανε περαιτέρω εκπαίδευση στην τότε Σοβιετική Ένωση, παρακολουθώντας σχολή πιλότων στη Μόσχα και άλλη στην αεροπορική βάση Καντ, στη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Κιργιστάν.

Κατά την επιστροφή του στην Αίγυπτο, υπηρέτησε ως αρχηγός πτέρυγας και διοικητής βάσης. Τον Νοέμβριο του 1967, ο Μουμπάρακ έγινε διοικητής της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας. Δύο χρόνια αργότερα, έγινε Αρχηγός του Στρατού και το 1972 αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

Εξελέγη Πρόεδρος της Αιγύπτου το 1981. Παρέμεινε στην εξουσία για τρεις δεκαετίες, μέχρι το 2011, όπου τον ανέτρεψε η Αιγυπτιακή Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου 2011 και τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την εξουσία στις 8 Φεβρουαρίου 2011.

Από την πτώση του μέχρι σήμερα δικάστηκε σε πολλές δίκες για τις ευθύνες που είχε είτε για τις δολοφονίες πολιτών κατά την επανάσταση είτε για προδοσία.